Hus-alueen sairaaloiden potilastietojärjestelmä hidastelee – hoitoajoissa voi olla viivästyksiä lähipäivinä

Potilashoidossa voi olla viivästyksiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) potilastietojärjestelmässä on ilmennyt ongelmia tänäänkin. Husin mukaan potilastietojärjestelmä toimii, mutta ongelmana on järjestelmän hitaus.

Husin mukaan toiminta jatkuu kaikissa sairaaloissa potilastietojärjestelmän ongelmista huolimatta. Viivästyksiä ja muutoksia hoitoajoissa saattaa kuitenkin lähipäivinä olla.

– Ennalta sovitut toimenpiteet, poliklinikkakäynnit ja yhteydenotot pyritään hoitamaan sovitusti eikä potilaiden tarvitse olla niistä huolissaan. Jos kuitenkin tulee muutoksia sovittuihin aikoihin, Husista ollaan yhteydessä potilaisiin ja neuvotaan, miten menetellä, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

Häiriöt ovat ilmenneet esimerkiksi siten, että kun tutkimuksissa tai hoidossa olevan henkilön potilastietoja halutaan katsoa tai täydentää, niin järjestelmä on toiminut hitaammin tai ei ollenkaan. Järjestelmän vikaa korjataan, mutta toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka kauan korjaus kestää. Vian syynä pidetään kahden tietokantapalvelimen yhteysongelmaa.

Hus on Suomen suurin sairaanhoitopiiri, jolla on parikymmentä sairaalaa ja lukuisia pienempiä yksiköitä.

Husin mukaan häiriö ei tiettävästi liity eiliseen laajaan tietoliikennehäiriöön.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi STT:lle, että vian laajuus on selvästi pienempi kuin eilen. Mäkijärven mukaan tieto uudesta ongelmasta tuli kello 9.24.

– Ei ole sitä käsitystä, että eiliset ongelmat jatkuisivat – vaan nyt on uusi, Mäkijärvi kertoi aamupäivällä.

Laaja tietoliikennevika rampautti sairaaloita eilen

Laaja tietoliikennevika rampautti eilen Husin sairaaloita. Kyseessä oli suurin tietojärjestelmähäiriö kymmeneen vuoteen, kertoi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan johtava ylilääkäri Petri Bono. Vika saatiin korjattua tuntien jälkeen iltaseitsemältä.

Järjestelmät kaatuivat vian vuoksi koko Husin alueella. Muun muassa potilastietojärjestelmä, jossa ovat potilaan lääkitys- ja sairaustiedot sekä esimerkiksi röntgenkuvien lausunnot, ei toiminut.

Myös lääkejakelussa ja laboratoriojärjestelmissä oli ongelmia. Osa kuvantamislaitteistakaan ei toiminut.

Husin mukaan sen laboratorioiden ja kuvantamisen tietojärjestelmät toimivat tänään hyvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valvira: Potilasturvallisuus ollut vaarassa Hus-alueella