Husin potilastietojärjestelmä toimii jälleen ongelmitta

Yksi silmäleikkaus peruttiin ongelmien takia.

Husin potilastietojärjestelmässä ei ole havaittu tänä aamuna ongelmia, sairaanhoitopiiri tiedottaa. Järjestelmän oli aamukymmeneen mennessä avannut noin 7 000 käyttäjää, mikä on Husin mukaan normaali määrä siihen aikaan päivästä. Hus kertoo, että käyttäjiä on ohjeistettu käynnistämään tietokoneensa uudelleen ja ilmoittamaan, mikäli ongelmia ilmenee.

Husin päivitetty tieto on, että potilastietojärjestelmän ongelmien vuoksi jouduttiin perumaan yksi silmäleikkaus Meilahden silmäklinikalla. Aiemmin Hus kertoi, että peruttuja silmäleikkauksia oli kaksi. Husin mukaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa tehdään normaalisti noin tuhatkunta suunniteltua leikkausta kahdessa päivässä.

– Ainoastaan kaksi promillea leikkauksista on jouduttu perumaan. Tämä on aivan erinomainen tulos ja osoittaa henkilökunnan hienoa venymistä vaikeana aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo tiedotteessa.

Husissa oli toissa päivänä laaja tietoliikennevika, joka koski kaikkia tietojärjestelmiä. Kyseessä oli suurin tietojärjestelmähäiriö kymmeneen vuoteen, kertoi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan johtava ylilääkäri Petri Bono. Muun muassa potilastietojärjestelmä, jossa ovat potilaan lääkitys- ja sairaustiedot sekä esimerkiksi röntgenkuvien lausunnot, ei toiminut. Myös lääkejakelussa ja laboratoriojärjestelmissä oli ongelmia. Osa kuvantamislaitteistakaan ei toiminut. Vian korjaus kesti iltaseitsemään.

Eilen potilastietojärjestelmässä ilmeni uusi ongelma, ja vika saatiin korjattua illalla.

Valvira: Aiheutti vaaran potilasturvallisuudelle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tietoliikennehäiriö on ollut vaaraksi potilasturvallisuudelle, sanoi valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson STT:lle eilen. Hänen mukaansa vaara ei kuitenkaan ole aiheuttanut potilasvahinkoja, koska sairaanhoitopiirissä on toimittu ripeästi potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Henriksson piti tietoliikennehäiriötä vakavana. Hän sanoi, että Husin vikojen syyt on tutkittava perin pohjin, koska tällaista häiriötä ei saisi syntyä.

Hus on Suomen suurin sairaanhoitopiiri, jolla on parikymmentä sairaalaa ja lukuisia pienempiä yksiköitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.