Husin tietoliikennevian syy selvisi – Ylilääkäri: Laitteet käyttökunnossa puolen tunnin tai tunnin sisällä

Tietoliikennevika koskee koko Hus-aluetta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin (Hus) on iskenyt laaja tietoliikennehäiriö. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (HYKS) johtava ylilääkäri Petri Bono sanoo STT:lle, että vika pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti. Bonon mukaan laitteet olisivat toivottavasti käyttökunnossa alkuillan aikana.

– Vian syy on paikallistettu. Pyrimme korjaamaan vian mahdollisimman nopeasti. Varasuunnitelma on otettu käyttöön ja kirjaukset tehdään käsin. Se tarkoittaa sitä, että viiveitä tulee. Tässä vaiheessa päivää polikliinisia potilaita ei ole enää kovin paljon odottamassa, päivystyspoliklinikalle tämä aiheuttaa jonkin verran odotusaikapainetta, mutta ihan tarkkaa odotusaikaa ei tällä hetkellä ole antaa.

Vika koskee koko Hus-aluetta, ja liki kaikki piirin tietojärjestelmät ovat pois pelistä, kertoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi STT:lle. Mäkijärven mukaan kaikkea pystytään tekemään, mutta normaalia hitaammin.

Bonon mukaan iltatöinä tehdään esimerkiksi leikkauksia. Ei ole vielä täyttä varmuutta siitä, joudutaanko niitä siirtämään, mutta voi olla, että joudutaan.

– Kaikki kiireelliset asiat ja niiden hoitaminen varmistetaan, niin ettei potilasturvallisuus akuutisti vaarannu. Siksi emme ole vielä ehtineet arvioimaan, mitä kiireettömiä iltaleikkauksia on jouduttu mahdollisesti siirtämään tai viivästyttämään. Kaikki energia laitetaan siihen, että akuutisti sairaiden, leikattujen ja tehohoitopotilaiden potilasturvallisuus pystytään varmistamaan. Kiireettömät leikkaukset ja niiden selvittäminen tulee sen jälkeen.

– Kaikki hoidetaan ja kirjaukset tehdään käsin. Häiriöitä on myös laboratorioissa ja kuvantamisessa ja sillä on heijastevaikutuksia myös akuutisti sairaisiin potilaisiin ja teemme kaikkemme, että pystymme varmistamaan heidän turvallisuutensa, Bono sanoo.

"Erittäin vakava tilanne"

Osa magneettikuva- ja tietokonekuvalaitteista on Bonon mukaan pois käytöstä Husin alueella. Tarkkaa tietoa toimimattomien laitteiden määrästä ei ole, mutta Bonon mukaan ilta-aikaan kaikkia ei välttämättä muutenkaan käytetä.

Bonon mukaan tilanne on erittäin harvinainen.

– Tämä on erittäin vakava tilanne ja meillä on huoli päällä. Siksi teemme kaikkemme, että voimme varmistaa kriittisesti sairaiden potilaiden turvallisuuden. Sen jälkeen mietitään kiireettömiä asioita, kuten kuvantamisia ja jonottavien potilaiden aikoja. Vielä ei ole tietoa siitä, onko vika aiheuttanut vaaraa potilaille, mutta olemme huolestuneita ja siksi olemme perustaneet asiaa hoitavan komentokeskuksen, Bono sanoo.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan laboratorionäytteitä pystytään ottamaan, mutta vastaukset joudutaan toimittamaan puhelimitse tai paperilla, mistä aiheutuu viiveitä. Kuvantamislaitteiden kuvia ei voida siirtää verkon välityksellä esimerkiksi hoitavalle lääkärille päivystykseen.

Myös lääkejakelussa on Mäkijärven mukaan ongelmia, kun lääkerobotti ei toimi ja lääkejakelu joudutaan tekemään käsin.

Mäkijärven mukaan tietojärjestelmä on niin kallis ja monimutkainen, että mitään tuplajärjestelmiä vikojen varalle ei ole mahdollista pitää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tietoliikennevika iski koko Hus-alueeseen