Huumeet puhuttavat ja järkyttävät Jyväskylän valtuustoa – ongelmaan halutaan puuttua yli puoluerajojen

Jyväskylän kaupunginvaltuusto oli puoluekentän laidasta laitaan yksimielinen siitä, että kasvavaan huumeongelmaan erityisesti nuorten keskuudessa on puututtava palveluiden keinoin. Moni valtuutettu on itsekin pannut merkille kaupungin keskustassa pyörivät porukat, joissa sekä lailliset että laittomat päihteet liikkuvat.

– On todella tärkeää, että huumeongelmaan puututaan. Vaikka alkoholista on omat haittansa, huumeisiin liittyy monenlaista rikollisuutta: ajetaan pöllyssä, tehdään omaisuusrikoksia, ryöstöjä, kiristämistä ja pakottamista, sanoi Marika Visakorpi (kd.)

Valtuustokeskustelu liittyi laajaan Hyvinvointikertomukseen ja sen tulevien vuosien seurantaraporttiin, joka tuotiin valtuustolle tiedoksi. Raportista huomion kohteeksi nousivat nimen omaan tiedot lasten ja nuorten ongelmista.

Tapani Mäki (ps.) muistutti, että sosiaalipolitiikan tutkijat varoittivat jo 1990-luvulla päihde- ja mielenterveystyöstä säästämisen seurauksista. Mauri Pekkarinen (kesk.) puolestaan muistutti, että kaupungin ratkaisu perustaa suuria koulukeskuksia on monien joukossa yksi tekijä, joka on osaltaan vaikuttanut siihen, että koulukeskusten ympärillä poliisinkin havaintojen mukaan pyörii huumeita. Irma Hirsjärvi (vas.) kehotti pohtimaan, kuinka keskustasta on tullut sellainen paikka, jossa huumeporukat pyörivät.

– Miten olemme tämän kaupungin rakentaneet, sitä niitämme nyt, sanoi Hirsjärvi.

Valtaosa lapsista ja nuorista voi hyvin, mutta ongelmat kasaantuvat heikoimmin pärjäävään viidennekseen. Huumeiden saatavuuden koetaan Jyväskylässä olevan helpompaa kuin muualla Suomessa keskimäärin. Tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan 8. ja 9. luokan oppilaista noin yhdeksän prosenttia kertoo kokeilleensa laittomia huumeita ainakin kerran.

Jyväskylän lastensuojelussa pantiin jo viime vuoden syksyllä merkille huolestuttava suunta: 16–17-vuotiaiden vastentahtoiset kiireelliset sijoitukset ovat selvässä nousussa. Ja taustalla ovat useimmiten päihteet, alkoholin lisäksi kovat huumeet ja lääkkeet.

Lähes kaikki hyvinvointisuunnitelmaan kirjatut toimenpiteet on käynnistetty Jyväskylässä. Keskeisiä ovat nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelujen kehittämisprosessi, jota kiiteltiin myös valtuustossa. Sen tavoitteena on luoda yhteinen kynnyksetön toimintakulttuuri, jossa palvelujen saatavuutta parannetaan. Palveluaikoja on laajennettu, työntekijöitä lisätty ja palveluja kohdistettu sinne, missä nuoret liikkuvat.

– Toivottavasti tämä keskustelu jatkuu, kun ruvetaan valmistelemaan ensi vuoden budjettia, sanoi Jukka Hämäläinen (sd.).

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .