Huumetuomiot pysyivät hovissa – United Brotherhoodin jäsenten jengisyytteet eivät menestyneet

Rikokset liittyivät pääosin amfetamiinin levittämiseen Jyväskylässä 2015.

Huumaus- ja dopingaineisiin liittyvästä käräjäoikeuden tuomiosta tehdyt valitukset eivät menestyneet hovioikeudessa. Vaasan hovioikeus ei muuttanut Keski-Suomen käräjäoikeuden syksyllä 2015 langettamia tuomiota, joista valittivat sekä syyttäjät vaatien rangaistusten koventamista, että kaksi kovimman rangaistuksen saanutta miestä vaatien rangaistustensa alentamista.

Kovimman tuomion, kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta ehdotonta vankeutta sai Joni Petter Penttinen, 34. Peter Robert Lounasvuorelle, 34, tuomittiin kaksi vuotta ja kolme kuukautta ehdotonta vankeutta. Käräjäoikeudessa syyttäjät vaativat kolmelle päätekijöinä pitämilleen miehille 7,5 vuoden, 6,5 vuoden ja 4 vuoden vankilatuomioita.

Käräjäoikeuden tapaan hovioikeudessa eivät menestyneet myöskään syyttäjien vaatimukset koventaa tuomioita, koska ne olisi tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden näkemyksen siitä, että selvittämättä jäi, että rikoksia olisi tehty United Brotherhoodin aloitteesta, nimissä tai ryhmän lukuun. Näyttämättä katsottiin myös jääneen, että rikokset olisivat hyödyttäneet kerhoa tai että rikoksia olisi tehty sen ulkoisia tunnuksia käyttäen. Riidatonta oli, että miehet olivat ryhmän jäseniä.

Syyttäjät valittivat myös kolmen muun miehen tuomioista, jotka nekin pysyivät hovioikeudessa ennallaan. 37-vuotias sai yhden vuoden ja kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta, 36-vuotias kokonaan vapauttavan tuomion ja 65-vuotias mies sakkotuomion.

Juttukokonaisuuteen liittyvät rikokset oli tehty pääasiassa vuonna 2015 Jyväskylässä ja ne liittyivät valtaosin amfetamiinin välittämiseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .