Huumetutkija laillistaisi huumeiden käytön

Huumetutkija Jussi Perälä ehdottaa huumausaineiden käytön laillistamista. Ikärajan hän asettaisi esimerkiksi 25 vuoteen.

– Huumeidenkäytön kriminalisointia on harjoitettu vuosikymmeniä, eikä se näytä johtavan mihinkään, sanoo Helsingin huumemarkkinoita tutkinut Perälä.

Tällä hetkellä Perälä työskentelee ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt ry:n asiantuntijana.

Perälän mielestä huumeiden käyttöön pitäisi suhtautua kuten tupakkaan, joka aiheuttaa tupakoitsijalle riippuvuutta ja sairauksia. Käytön laillistaminen veisi huumeista käyttäjien niihin liittämän jännityksen, eivätkä ne tarjoaisi enää kenellekään tietä sosiaaliseen nousuun.

Perälän mukaan kansainväliset kokemukset osoittavat, että huumeiden käyttö yleistyisi laillistamisen jälkeen hetkeksi, mutta jonkin ajan kuluttua käyttö alkaisi vähetä.

Perälä muistuttaa, että dopingin käyttö saattaa olla vaarallisempaa kuin joidenkin huumausaineiden, mutta dopingin käyttöä ei ole Suomessa kriminalisoitu. Sen sijaan aineiden välittäminen, myynti ja maahantuonti on laitonta.

Pelkän kannabiksen laillistamista Perälä pitää epäoikeudenmukaisena.

– Miksi joku kermapersetyyppi, joka käyttää kannabista, saisi anteeksi, kun amfetamiinin käyttäjille ei ole edes hoitopaikkoja?

Lue aiheesta lisää tämän päivän painetun Keskisuomalaisen Sunnuntaisuomalaisesta.