Hyönteiset tulevat ruokakauppoihin – söisitkö jauhopukin toukkia tai sirkkapähkinöitä?

Hyönteiset ovat nyt ruokaa ja niitä saa myydä elintarvikkeina.

Hyönteisten tuominen markkinoille elintarvikkeina on ollut mahdollista sen jälkeen, kun Elintarviketurvallisuusvirasto Evira julkaisi ohjeet hyönteisten käyttämisestä elintarvikkeina 1. marraskuuta.

– Ennen kuin Eviran ohjeet valmistuivat tuottajat eivät voineet myydä niitä elintarvikkeina. Aiemmin hyönteiselintarvikkeita koskevia vaatimuksia ei ollut, eikä toimintaa voinut siksi valvoa, ylitarkastaja Riina Keski-Saari kertoo.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti syyskuussa sallia hyönteisten myynnin elintarvikkeiksi. Muutoksen mahdollistaa uusi tulkinta EU:n uuselintarvikeasetuksesta.

Aiemmin hyönteispusseja on myyty esimerkiksi keittiösomisteina.

Kotisirkkaa ja toukkia

Keski-Saari uskoo, että ensimmäisinä kuluttajien ruokapöytään löytävät tiensä kotisirkka, jauhopukin toukka sekä mehiläisen kuhnuritoukka.

Hyönteiselintarvikkeen turvallisuudesta vastaa Eviran mukaan tuottaja ja valmistaja, aivan niin kuin muidenkin elintarvikkeiden osalta.

– Vakavia haittoja niistä ei ole meidän tietoomme tullut. Tämänhetkiset tiedot ruokana käytettävien hyönteisten allergiapotentiaalista ja riskistä ovat hyvin vajavaisia. Sen tiedon valossa mikä on käytettävissä, voidaan sanoa, että hyönteisruoka voi aiheuttaa voimakkaita anafylaktisia reaktioita allergisille henkilöille, Keski-Saari sanoo.

Toistaiseksi myös hyönteisten mikrobiologisista elintarviketurvallisuusriskeistä tiedetään vielä melko vähän. Tästä syystä Evira korostaa ohjeessaan, että hyönteiset on kuumennettava jossakin valmistuksen vaiheessa.

Kimmoisaa kuin liha

Suomen suurin hyönteisruoan valmistaja Entocube Oy kertoo saavansa ensimmäiset kotimaiset hyönteistuotteet kauppojen hyllyille mahdollisesti jo marraskuussa.

– Yhtiö haluaa tarjota kauan odottaneille kuluttajille tuotteita nopeasti, ja tuo alkuvaiheessa hyönteisiä myös ulkomailta, koska kotimaisen tuotannon laajennuksessa menee aikaa, Entocuben toimitusjohtaja Perttu Karjalainen sanoo.

Yritys lanseeraa ensimmäisinä tuotteina chilillä maustetun sirkkapähkinä-seoksen sekä sirkkagranolan.

Karjalaisen mukaan sirkan maku on juureva ja olomuoto pehmeä ja kimmoisa, kuten lihalla. Paahdettuna tuote muistuttaa pähkinää.

– Maussa on vähän pistaasipähkinämäisyyttä, sienimäisyyttä tai jonkun mielestä kanaa. Maku on melko mieto, mikä antaa mahdollisuuksia kokille, Karjalainen sanoo.

Hyönteisravinto on Karjalaisen mukaan myös erittäin terveellistä.

– Proteiinia on paljon ja se on täydellistä sisältäen kaikki yhdeksän aminohappoa, ja rasvat ovat terveellisiä. Hyönteiset sisältävät omega 3 -rasvahappoja, lisäksi on D-vitamiinia, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia.

Tällä hetkellä Entocubella on neljä sirkkafarmia, joista suurin, noin miljoonan sirkan farmi on konteissa Espoon Otaniemessä.

Suomalaiset ovat tutkimusten mukaan erittäin kiinnostuneita hyönteisten käyttämisestä ravintona. Karjalainen uskoo myös tuotteiden viennin vetävän hyvin.

– Ensi vuonna hyönteiselintarvikkeista tulee laillisia koko EU:ssa ja alalla on toimijoita toistaiseksi hyvin vähän, Karjalainen sanoo.

Eviran ohjeet

Suomi on muuttanut Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa kokonaisten hyönteisten osalta. Evira sai 1.11. valmiiksi hyönteisten kasvattamista, myymistä ja tarjoilua koskevan ohjeistuksen, joka on tarkoitettu sekä elintarvikevalvontaviranomaisille että hyönteisten kasvattajille ja hyönteiselintarvikkeita valmistaville yrityksille. Ohjeistuksen valmistuttua hyönteistuottajat voivat rekisteröityä elintarvikealan toimijoiksi, jolloin toiminta tulee elintarvikelainsäädännön ja -valvonnan piiriin. Näin tuotettuja hyönteistuotteita voi markkinoida elintarvikkeina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .