Hydrologi: Sisävesien jäillä uskaltaa vielä liikkua, muttei välttämättä ensi viikonloppuna

Sisävesien jäillä on pääosin turvallista liikkua vielä näin pääsiäispyhinä, arvioidaan Suomen ympäristökeskuksesta (Syke). Lämpenevä sää voi kuitenkin muuttaa tilannetta ensi viikolla ja sen jälkeen.

– Tähän aikaan vuodesta auringonsäteily on melko voimakasta. Sen jälkeen kun aurinko on keväällä haurastuttanut jäitä, ei voi antaa enää mitään senttimetrimääriä siitä, mikä jää kestää kulkemista, sanoo Syken hydrologi Johanna Korhonen.

Korhosen mukaan jäät ovat paksuntuneet koko maassa maaliskuun aikana. Jäiden paksuus on etelän sisävesillä noin 35–50 senttiä ja pohjoisessa noin 50–70 senttiä. Korhosen mukaan esimerkiksi virtapaikoilla ja jokien suilla on kuitenkin syytä olla varovainen.

Sisävesien jäiden haurastuminen vauhdittuu sitten, kun lumipeite on sulanut pois jään päältä.

– Hyvä merkki siitä, että (sisävesien) jäillä kannattaa alkaa varomaan liikkumista on se, kun lumet ovat sulaneet jään päältä ja jää alkaa näyttää tummalta, Korhonen neuvoo.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala suosittelee, että ulkoilijoiden ei kannata enää mennä meren jäille ainakaan etelässä, koska jäiden kestävyyttä on vaikea ennustaa.

Meripelastusjohtaja Samu Hiljanen Turun meripelastuskeskuksesta varoittaa, että meren jää saattaa heiketä päivän mittaan nopeasti auringon lämmittäessä.

Pelastuslaitos: Meren jäille ei enää menemistä etelässä – jäät voivat heiketä nopeasti

Uusimmat

Kotimaa

Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Valtralla pääsee lokakuussa pikatyöhaastatteluun – yhtiö hakee yhteistyöllä osaajia traktorituotantoon

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

PAMin Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.