Hydrologi: Sisävesien jäillä uskaltaa vielä liikkua, muttei välttämättä ensi viikonloppuna

Sisävesien jäillä on pääosin turvallista liikkua vielä näin pääsiäispyhinä, arvioidaan Suomen ympäristökeskuksesta (Syke). Lämpenevä sää voi kuitenkin muuttaa tilannetta ensi viikolla ja sen jälkeen.

– Tähän aikaan vuodesta auringonsäteily on melko voimakasta. Sen jälkeen kun aurinko on keväällä haurastuttanut jäitä, ei voi antaa enää mitään senttimetrimääriä siitä, mikä jää kestää kulkemista, sanoo Syken hydrologi Johanna Korhonen.

Korhosen mukaan jäät ovat paksuntuneet koko maassa maaliskuun aikana. Jäiden paksuus on etelän sisävesillä noin 35–50 senttiä ja pohjoisessa noin 50–70 senttiä. Korhosen mukaan esimerkiksi virtapaikoilla ja jokien suilla on kuitenkin syytä olla varovainen.

Sisävesien jäiden haurastuminen vauhdittuu sitten, kun lumipeite on sulanut pois jään päältä.

– Hyvä merkki siitä, että (sisävesien) jäillä kannattaa alkaa varomaan liikkumista on se, kun lumet ovat sulaneet jään päältä ja jää alkaa näyttää tummalta, Korhonen neuvoo.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala suosittelee, että ulkoilijoiden ei kannata enää mennä meren jäille ainakaan etelässä, koska jäiden kestävyyttä on vaikea ennustaa.

Meripelastusjohtaja Samu Hiljanen Turun meripelastuskeskuksesta varoittaa, että meren jää saattaa heiketä päivän mittaan nopeasti auringon lämmittäessä.

Pelastuslaitos: Meren jäille ei enää menemistä etelässä – jäät voivat heiketä nopeasti