Hyttyset hyytyivät juhannuksen jälkeen – mäkärät kiusaavat edelleen

Hyttysiä oli Keski-Suomessa runsaasti vielä ennen juhannusta, mutta keskikesän juhlan jälkeen alkanut kuiva ja kuuma jakso on verottanut verenimijöiden määrää.

– Juhannuksen jälkeen tämä on ollut hyttysten osalta mieto kesä. Hyttysiä ei ole ollut liikkeellä niin, että ne olisivat häirinneet ihmisiä erityisen paljon, dosentti Jari Haimi Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta kertoo.

Hyttysten toukat vaativat kehittyäkseen vesilammikkoja, joita ei tänä kesänä ole kovin paljon maastossa ollut.

– Todella kova helle on hytty-sillekin liikaa. Ainakaan päiväsaikaan niitä ei silloin liikkeellä ole, Haimi toteaa.

Loppukesän hyttyslajit ovat keskikesän serkkuihinsa verrattuna keskimäärin vähälukuisempia ja ihmisille vähemmän inhottavia.

– Ei ole mitään syytä ennustaa hyttysrunsasta loppukesää, niin kuivaa on ollut. Tulevat sateet eivät oikein enää tähän kesään pysty vaikuttamaan, vaikka vettä tulisi kohta kovasti, Haimi sanoo.

 

Vaikka yleisesti hyttysiä on keskikesän jälkeen ollut tavallista niukemmin, on itikoita silti voinut olla kohtuullisesti kosteikkoisilla ja kasvillisuuden suojaamilla alueilla, joissa maasto on pysynyt märkänä. Esimerkiksi soiset ja luhtaiset järvenranta-alueet ovat inisijöille suotuisia.

– Hyttysiä on vastaavasti vähemmän ylänköalueilla, joissa allikot ja ojat ovat kuivuneet, Haimi toteaa.

Kuiva hyttyskesä voi vaikuttaa hieman myös ensi kesän verenimijöiden määrään.

– Aina on jonkin verran hyttysiä, jotka pääsevät lisääntymään ja munimaan maastoon. Tämän vuoden hyttysmäärää suurempi vaikutus on kuitenkin sillä, miten tänä kesänä tuotetut munat selviävät tulevasta talvesta ja millaiset ovat ensi kevään sääolot, Haimi kertoo.

 

Keskisuomalaisille ihmisille tämän kesän ikävin ötökkä lienee ollut mäkärä. Haimi ei tosin usko, että näitä pieniä vihulaisia olisi ollut liikenteessä erityisen runsaasti.

– Kun hyttysiä on vähemmän, mäkärät korostuvat ihmisten havainnoissa.

Hän muistuttaa, että aina ihmisten havainnot eivät vastaa hyönteisten todellista runsautta.

– Välttämättä lajia ei ole normaalia runsaammin, mutta sen yksilöt liikkuvat enemmän. Ihmisetkin ovat enemmän ulkona, jolloin he kohtaavat otuksia enemmän. Siten myös havaintoja tehdään enemmän.

 

Alkukesästä Keski-Suomessa oli liikkeellä paljon puutiaisia, mutta heinäkuun helle on ajanut nekin piiloon.

– Puutiaisetkaan eivät oikein liiku, kun on kuivaa ja lämmintä. Ne ovat suojassa maassa.

Hirvikärpästen aika taas ei ole vielä, sillä niistä ensimmäiset lähtevät liikkeelle tyypillisesti juuri nyt, elokuun ensimmäisen viikon tienoilla.

Ampiaisille ja kimalaisille kesä on ollut hyvä. Haimin mukaan ampiaisten yhdyskunnat ovat isoja ja niitä on paljon.

– Se on varmaan yksi tämän kesän omaleimaisimmista il-miöistä koko maassa. Myös kimalaisia on tänä kesänä paljon. Se on hyvä asia, sillä ne ovat tärkeitä pölyttäjiä, Haimi toteaa.

Jos kesän vähäiset hyttyset häiritsevät, on pukeutuminen paras suojauskeino. Apua hyttyskammoon saa myös hakeutumalla tuulisille alueille.

– Sellaisilta paikoilta minäkin olen vähäiset mustikkani käynyt poimimassa. Mäkien päällä avoimella alueella eivät mäkäräisetkään pysy iholla, Haimi neuvoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .