Hyttyskarkotteiden tilaaminen ulkomailta lisääntynyt – Niissä piilee kuitenkin vaara, varoittaa Tukes

Hyttysiä vastaan taistellaan kesäisin erilaisten hyttyskarkotteiden ja -myrkkyjen avulla. Hyttysiä kannattaa torjua kuitenkin vain käyttämällä hyväksyttyjä valmisteita ja noudattamalla käyttöohjeita, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Suomessa myynnissä ei saa olla hyttyskarkotteita ja -myrkkyjä, joita Tukes ei ole hyväksynyt. Hyväksyttyihin valmisteisiin merkitään Tukesin lupanumero.

Hyttyskarkotteita tilataan kuitenkin myös yhä enemmän ulkomailta.

– Ihmiset tilailevat ilmeisesti jonkin verran tuotteita, jotka he kokevat, että ovat edullisempia tai kätevästi saatavilla verkkokaupasta, kertoo Tukesin ryhmäpäällikkö Paula Haapasola.

Haapasolan mukaan hyttyskarkotteiden tilaaminen ulkomailta näyttää yleistyneen viiden viime vuoden aikana verkkokaupan käytön kasvaessa.

Tullin tehtävä on valvoa, että karkotteita, joita Tukes ei ole hyväksynyt, ei tuoda Suomeen toisista EU-maista tai EU:n ulkopuolisista maista.

Tulli pidättää ulkomailta tilatut luvattomat valmisteet, jotka on joko palautettava Suomen alueen ulkopuolelle tai maahantuojan on hävitettävä ne omalla kustannuksellaan.

Haapasola muistuttaa, että verkkokaupasta tilatessa tuotteeseen ei saa suomenkielisiä pakkausmerkintöjä.

– Suomessa laki määrää sen, että pakkausmerkinnät pitää olla suomeksi ja ruotsiksi. Siellä pitää olla ne tietyt merkinnät, joilla varoitetaan toisaalta tuotteeseen liittyvistä vaaraominaisuuksista ja jotka toisaalta antavat ohjeet turvalliselle käytölle.

Tietyissä tuotteissa esimerkiksi raskaana olevia naisia tai lapsia suositellaan välttämään altistumista.

– Tällaisia varoituksiahan ei välttämättä ole niissä ulkomaisissa pakkauksissa, jotka tulevat muualta erilaisen lainsäädännön piiristä.

Karkotteiden lisäksi kaupoissa on saatavilla höyrystettäviä hyttysmyrkkyjä, joiden tehtävä on tappaa liian lähelle eksyneet hyttyset. Myrkyt ovat haitallisia hyönteisten lisäksi myös ihmisille ja ympäristölle.

Tukes muistuttaa myös, että ulkokäyttöön hyväksyttyjä valmisteita ei tule käyttää sisällä. Höyryjen ja savujen hengittämistä tulee ulkonakin välttää ja lisäksi joidenkin valmisteiden käyttöä tulee välttää pienten lasten ja raskaana olevien naisten lähettyvillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .