Hyvän sisäilman edellytyksiä selvitetään uudessa hankkeessa pääkaupunkiseudulla

Hanke keskittyy aluksi kouluihin ja päiväkoteihin.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Aalto-yliopisto selvittävät hyvät sisäilman edellytykset uudessa hankkeessa yhdessä Helsingin, Espoon ja Vantaan kanssa. Hankkeen tavoitteena on ymmärtää hyvän sisäilman osatekijät, luoda kriteerit laadukkaalle sisäilmalle ja tietää miten tilojen sisäilma pidetään käyttäjien kannalta hyvänä.

Hankkeessa keskitytään alkuvaiheessa kouluihin ja päiväkoteihin. Koekohteiksi on valittu uusia ja peruskorjattuja rakennuksia. Kouluissa ja päiväkodeissa seurataan muun muassa hiilidioksidipitoisuuksia, lämpötiloja, suhteellista kosteutta, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, pienhiukkasia sekä paine-eroja ulko- ja sisäilman välillä. Mitatut tiedot yhdistetään energiankulutustietoihin, sääennusteisiin sekä tietoihin siitä, miten ja milloin kiinteistöä käytetään. Lisäksi tilojen käyttäjät pääsevät vaikuttamaan antamalla palautetta.

– Pääsemme vertaamaan tilakohtaisia mittaustuloksia samanaikaisesti kerättyyn käyttäjäpalautteeseen. Siten saamme käsityksen siitä, millaiset pienetkin muutokset sisäilman laadussa vaikuttavat käyttäjäkokemukseen. Tämän tiedon valossa hankkeessa on tavoitteena luoda hyvän sisäilman kriteeristö. Pilottihankkeen lisäksi tavoittelemme pysyvää olosuhdeseurantaa mahdollisimman monessa kohteessa ja pitkäaikaista mittausdataa, toteaa tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius Vantaan kaupungilta tiedotteessa.

Aalto-yliopisto tutkii projektissa sisäilman laatua mittaavien mittareiden yhteismitallisuutta.

Hanke käynnistyi viime keväänä ja kestää vuoden. Se kuuluu pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön muutostekoihin. Päärahoittaja on Uudenmaan liitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suloisia vauvauutisia Ähtäristä: metsäpeura Kalle-Juhanista tuli parissa päivässä tupla-isä – katso kuvat ja video eläinpuiston uusista tulokkaista

Pääministeri Marin koronapaperien julkisuudesta: Tietopyynnöt eivät ole olleet ministerien käsittelyssä

Suomen yksityisetsivät aikovat korkealle kansainväliselle tasolle – "Me olemme entisiä pollareita, me osaamme haastatella"

Pääministeri Marin jää sairauslomalle vilustumisen vuoksi

Tulihan se kesä Jyväskyläänkin – hellerajaa saatetaan kolkutella jo viikon päästä

Mänttä-Vilppulassa Keurusselällä viikonloppuna veneestä pudonnut mies löytyi järvestä kuolleena

Henkilöauto ajoi kääntymässä olleen moottoripyöräilijän perään Jämsässä – kuljettaja kuljetettiin Tampereelle sairaalaan

Omistajaohjausministeri Tuppurainen torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Ensisijaista on yhteyksien palauttaminen kaupallisesti"

Rekka puikkelehti vaarallisesti maantiellä Joutsassa – kuljettaja puhalsi törkeät lukemat

Huolimattomasti sammutettu tulentekopaikka sytytti maastopalon Äänekoskella – pelastuslaitos toivoo edelleen, että savuhavainnoista ei soiteta turhaan 112:een

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.