Hyvästit sitkeälle sisäilmaongelmalle: Kortepohjan uuden päiväkotikoulun suunnittelu alkoi

Kortepohjan uuden päiväkotikoulun hankesuunnitelman teko on alkanut. Jyväskylän kaupunginvaltuusto päättää suunnitelmasta kesällä.

Suunnitelmassa tutkitaan uudisrakennuksen sijoittuminen nykyisen koulun tontille sekä esitetään vaihtoehdot puu- ja betonirakentamiselle elinkaarikustannuksineen. Päiväkotikoulun suunnittelee oululainen arkkitehtitoimisto Alt Arkkitehdit Oy.

Päiväkotikoulun mahdollistava asemakaava tuli vireille marraskuun lopussa. Suunnittelualue kattaa noin kaksi hehtaaria. Alue rajautuu etelästä Kartanonkujaan ja lännestä kerrostaloasuinkortteliin. Pohjoisessa ja idässä on virkistysaluetta.

Ensiksi kaavasta tehdään luonnos, joka valmistuu alkuvuodesta. Kaavaluonnos käsitellään kaupunkirakennelautakunnassa ja asetetaan nähtäville, jotta osallisilla on mahdollisuus lausua mielipiteensä luonnoksesta.

Kaavaehdotus työstetään kevään aikana kaavaluonnoksen palaute huomioiden. Myös kaavaehdotus tulee nähtäville kommentointia varten. Kaupunkirakennelautakunta hyväksyy kaavaehdotuksen kesän aikana.

– Varsinainen hankepäätös päiväkotikoulusta tehdään vasta, kun kaava on hyväksytty, Jyväskylän Tilapalvelun kiinteistöjohtaja Mikko Lepo kertoo.

Päiväkotikoulu mitoitetaan alustavasti noin 690 lapselle ja 80 työntekijälle. Myös koululaisten iltapäivätoiminta eli Jälkkäri ja kaupungin nuorisotoimi käyttävät uusia tiloja.

Samaan kiinteistöön rakennetaan tilat Kortepohjan kirjastolle. Nykyinen kirjasto-päiväkotirakennus on suojeltu asemakaavassa.

– Alustava näkemys on se, että suojelun purkua haetaan päiväkodin osalle. Sen tilalle voisi kaavoittaa esimerkiksi asuntoja. Säilytettävän kirjastorakennuksen jatkokäyttö on auki, Lepo sanoo.

Sisäilmaongelmista kärsineen Kortepohjan koulun purkaminen ja uuden rakentaminen tietävät pitkää evakkoaikaa koulun väelle. Reilun 300 oppilaan ja noin 40 työntekijän väistön alkamisajankohta ei vielä ole varma, mutta yksi vaihtoehto on, että se alkaisi alkuvuodesta 2020 ja paikkana olisi tyhjä Voionmaan koulurakennus lähellä Hipposta.

Päiväkotikoulun rakentaminen kestää 1,5–2 vuotta, joten valmista olisi aikaisintaan syksyllä 2021. Sekä Kortepohjan että Kortesuon päiväkodit jatkavat nykyisissä tiloissaan uuden talon valmistumiseen asti.

– Neuvottelemme Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan kanssa Kortesuon päiväkodin vuokrasopimuksesta, joka päättyy vasta vuonna 2027, Lepo kertoo.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on jo myöntänyt uuden päiväkotikoulun rakentamiseen suunnittelurahaa 400 000 euroa ensi vuodelle. Koko investointi maksaa arviolta noin 18 miljoonaa euroa.

Hinta perustuu tarveselvitykseen ja varsinainen kustannusarvio laaditaan vasta hankesuunnitelman pohjalta. Yhteensä 17,6 miljoonaa euroa on alustavasti budjetoitu vuosille 2020 ja 2021, jotka ovat myös hankkeen varsinaiset rakentamisvuodet.

Kortepohjan koulu sijaitsee liikenteellisesti sumpussa, sillä ainoa ajoreitti kulkee Kartanonkujan kautta. Ennen koulun tonttia on tiukahko mutka, ja tietä käyttävät paljon myös pyöräilijät ja jalankulkijat, koska tie jatkuu koulun ohi kevyen liikenteen väylänä Kortepohjan keskustaan.

– Kaupunki suunnittelee alueen liikennöintiä laajemmin osana Kortepohjan alueen kaavoitusta, Lepo kertoo.

Jotta tieto päiväkotikoulun rakentamisesta tavoittaisi mahdollisimman monen, järjestetään kiinnostuneille tiedotus- ja osallisuusiltoja alkuvuodesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .