Hyvät elämäntavat voivat varjella flunssalta, mutta...

Atshiuu. Aivastuttaa, yskittää, kurkkuun koskee, nenä vuotaa ja kuume nousee. On taas se aika vuodesta: flunssakausi.

Kun syyslenssu pakottaa pedin pohjalle potemaan, moni sairastunut miettii: miksi juuri minä? Tuntuu, että on niitä, jotka sairastuvat jokaiseen ympärillä väijyvään flunssavirukseen.

Ja sitten ovat ne onnekkaat, jotka eivät edes muista, miltä flunssa tuntuu, sillä tauti ei ole iskenyt kunnolla vuosiin.

Onko siis olemassa ihmisiä, joihin flunssa ei kerta kaikkiaan tartu?

Ei ole, vastaavat sairaalamikrobiologi Antti Nissinen ja infektiotautien ylilääkäri Maija-Liisa Rummukainen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Flunssa voi tarttua kehen tahansa. Sairastumisen todennäköisyys liittyy yksilön ikään, elintapoihin, yleiskuntoon ja tuuriin.

– Lapset sairastuvat helpommin kuin aikuiset. Pienet lapset saattavat sairastaa vuodessa jopa kymmenen nuhakuumetta, aikuisilla normaali määrä on 4–6 flunssaa vuodessa, Rummukainen sanoo.

Myös tuuria mukana

Rummukaisen mukaan flunssalta välttymiseen liittyy myös tuuri.

– Virus ei vaan osu tielle.

Hyvä peruskunto ja terveelliset elämäntavat voivat suojata flunssatartunnalta. Runsas alkoholinkäyttö ja perussairaudet sen sijaan lisäävät sairastumisen riskiä.

Moni nauttii vitamiineja pitääkseen pöpöt loitolla. Rummukainen sanoo, että ainoastaan d-vitamiinissa on tutkitusti infektioita ehkäisevää vaikutusta.

– Kun ihminen syö terveellistä ja normaalia ruokaa, niin hän saa tarvittavat vitamiinit. Mutta d-vitamiinilisä on suositeltavaa ottaa.

Jos flunssa on jo iskenyt päälle, ei vitamiinitankkauksesta ole Nissisen ja Rummukaisen mukaan enää apua.

Ei liity viileneviin keleihin

Alkusyksystä eletään flunssakauden huippusesonkia. Taudin yleistyminen ei liity viileneviin keleihin, vaan arjen alkuun. Kun kesälaitumilta palaavat ihmiset pakkautuvat takaisin päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille, alkavat flunssavirusten juhlat.

Flunssavirus tarttuu pisaroina tai kosketuksesta. Toisin sanottuna aivastuksesta tai käsien kautta. Nissinen sanoo, että tartunta käsien kautta on huomattavasti pisaratartuntaa yleisempää.

– Jos vaikkapa kättelee flunssaa sairastavaa henkilöä ja saa valtavan määrän viruksia omiin käsiinsä. Sitten ihminen vie huomaamatta sormen suuhun tai sipaisee nenää, jolloin viruksia päätyy limakalvoille.

Osa yrittää torjua flunssaa välttelemällä ovenkahvoihin ja muihin pintoihin koskemista. Nissinen sanoo, että flunssatartunta ovenkahvasta on mahdollinen, mutta epätodennäköinen.

– Jos joku, jolla on flunssavirusta kädessä, on juuri koskenut ovenkahvaan, tartunta on mahdollinen. Virukset eivät kuitenkaan säily kauaa kuivilla ja kovilla pinnoilla.

Käsihygienia a ja o

Päästessään kosketuksiin vaikkapa nenän limakalvojen kanssa flunssavirus tarttuu pintasoluun, tunkeutuu soluun sisälle ja lisääntyy siellä. Kun virus on lisääntynyt monisatakertaiseksi, solu hajoaa.

Elimistö pyrkii torjumaan vahinkoa ja reagoi soluvaurioon tulehduksella. Siitä seuraavat oireet: vuotavat nenät, kipeät kurkut ja kuume.

Mitä enemmän viruksia limakalvoille pääsee, sitä todennäköisemmin flunssa myös iskee.

Kaikista tärkein tekijä flunssan torjunnassa on hyvä käsihygienia. Jo sairastunut voi varjella lähiympäristöään tartunnoilta peittämällä suunsa pärskiessä. Käsiin ei kuitenkaan kannata aivastaa, vaan suun eteen on syytä nostaa käsivarsi.

Valitettavasti oireettomatkin voivat levittää flunssavirusta. Takeita terveenä pysymisestä ei siis ole kenelläkään, vaikka kuinka toimisi oikein.

Kun tauti iskee kunnolla, on syytä jäädä kotiin sairastamaan.

– Paras tapa parantua on levätä riittävästi, jotta keho jaksaa itse taistella tautia vastaan, Nissinen neuvoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.