IBM ja Jyväskylän yliopisto tiivistävät yhteistyötään

Uusi terveysdatan tutkimushanke takaa harjoittelupaikan kymmenille opiskelijoille.

Jyväskylän yliopiston ja teknologiajätti IBM:n yhteistyö tiivistyy hankkeessa, jossa hyödynnetään isoja tietomassoja sosiaali- ja terveysuudistuksessa (sote) sekä uudessa Keski-Suomen Sairaala Novassa, joka on valmistuttuaan Suomen ensimmäinen digitaalinen sairaala.

Mukana hankkeessa ovat myös Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Sitra, Keski-Suomen liitto ja Jyväskylän kaupunki.

– Yhteistyöhankkeessa tutkitaan sitä, kuinka uusi kognitiivisen tietojenkäsittelyn teknologia auttaa tehostamaan sotea, parantamaan palveluja sekä tuomaan kokonaissäästöjä. Tavoitteena on nostaa Suomi uudelle tasolle soveltamalla IBM Watsonin kognitiivista teknologiaa, dekaani Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta sanoo.

Nyt käynnistyvän ykkösvaiheen budjetti on 2,8 miljoonaa euroa. Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes rahoittaa summasta 70 prosenttia loppuosuuden jakautuessa yliopistolle, Sitralle, Keski-Suomen liitolle ja Jyväskylän kaupungille.

2,8 miljoonaa euroa kuluu yliopiston ja IBM:n henkilöstökuluihin sekä testiesimerkkien ajamiseen Watson-laiteympäristössä.

– Yhteistyö takaa harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikan noin 30:lle IT-tiedekunnan opiskelijalle. IBM:n työntekijöitä on mukana tässä vaiheessa kymmenkunta, Neittaanmäki sanoo.

Suomi kehityksen kärkeen

IBM:n roolina on tarjota tukeaan Jyväskylän yliopiston tutkijoille sote-datan analysoinnissa hyödyntäen kognitiivista tietojenkäsittelyä. Lisäksi Jyväskylän yliopisto analysoi IBM:n datan pohjalta tuotettua tietoa omilla tutkimuksillaan.

IBM:n tavoitteena on nostaa Suomi maailmanlaajuisesti digitaalisen ja kognitiivisen terveydenhuollon kehityksen kärkeen.

– Sen lisäksi, että Jyväskylän yliopisto investoi kognitiivisen teknologian koulutukseen, he panostavat esimerkillisesti ennakoivan terveydenhuollon kehittämiseen, Suomen IBM:n toimitusjohtaja Mirva Antila toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .