IL: Hallitus panemassa kiinalaiskrääsän kuriin – pienetkin paketit menevät verolle

Antti Rinteen (sd.) tuleva hallitus on aikeissa poistaa arvonlisäveron verovapauden alle 22 euron arvoisilta EU:n ulkopuolelta tuoduilta tuotteilta, kertoo Iltalehti. Lehti pohjaa tietonsa sille vuodettuun luonnokseen hallitusohjelmasta.

Uudistus tulisi lehden tietojen mukaan voimaan mahdollisimman nopeasti ja viimeistään vuoden 2021 alusta.

STT ei pystynyt lauantaina vahvistamaan IL:n tietoja.

Uudistus liittyy todennäköisesti hurjaa vauhtia lisääntyneeseen kiinalaisten verkkokauppojen suosioon. STT kertoi viime vuonna, että yli kolmannes suomalaisista kertoi tilanneensa tuotteita kiinalaisista verkkokaupoista.

Kiinasta tuotteita on voinut tilata Suomeen halpoina kirjepostilähetyksinä, ja monissa kaupoissa lähetyskulut sisältyvät tuotteen hintaan.

Postin mukaan 95 prosenttia Kiinasta tulevista lähetyksistä on lähetetietojen mukaan arvoltaan alle 22 euroa, jolloin niistä ei peritä maahantuonnin yhteydessä arvonlisäveroa tai tullia.

Arvonlisäverottomuuden taustalla on EU:n arvonlisäverodirektiivi, joka on muuttumassa joka tapauksessa vuoden 2021 alussa.

Muutosta EU on perustellut sillä, että nykykäytäntö asettaa EU:n sisällä toimivat yritykset eriarvoiseen asemaan EU:n ulkopuolella toimivien yritysten kanssa.

Iltalehden haltuunsa saaman hallitusohjelmaluonnoksen mukaan alle 22 euron lähetysten verovapauden poistaminen lisäisi arvonlisäveron verotuottoa arviolta noin 40 miljoonaa euroa. Arvonlisäveron ulottaminen pieniinkin vähentäisi kuljetuspäästöjä ja harmaata taloutta sekä parantaisi kotimaisen kaupan kilpailukykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Iltalehdelle vuodettu hallitusohjelmaluonnos: fossiilisten polttoaineiden verotus ja tupakkaverotus kiristyvät, suunnitteilla myös kestävän kehityksen verouudistus ja terveysvero

IL: Rinteen hallitus muuttamassa Suomen Nato-kirjausta

HS: Alle tuhannen euron eläkkeisiin tulossa noin viidenkympin korotus

Kommentti: Ministerivalinnat ovat politiikkaa ja matematiikkaa – Herra d´Hondtilla on näppinsä pelissä siinäkin

Ministerihattuja sovitellaan lakkiaisviikonloppuna

Hallitusohjelma on sisällöltään valmis – Rinteen mukaan julkistetaan maanantaina