IL: Supo epäilee Venäjän ostaneen Suomesta kiinteistöjä sotilailleen

Vieras valtio voisi supon mukaan hyödyntää kiinteistöjen rakennelmia esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa.

Suojelupoliisi epäilee, että ulkomaalaisten ostamia kiinteistöjä saatetaan käyttää tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina, uutisoi Iltalehti. Lehden mukaan supo on toimittanut eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon, jossa todetaan, että jatkuvasti havaitaan toimia, joilla valmistaudutaan kriisitilanteessa vaikuttamiseen.

Kriisitilanteessa vieras valtio voisi supon mukaan hyödyntää kiinteistöjen rakennelmia esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa. Tunnustuksettomilla joukoilla tarkoitetaan niin kutsuttuja vihreitä miehiä, jotka valtasivat Krimin niemimaan Ukrainalta.

Lehden mukaan lausunnon asiayhteydestä selviää, että supo tarkoittaa Venäjän Suomessa tekemiä maakauppoja.

Supoa huolestuttaa myös Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten juridinen asema Venäjän lainsäädännössä. Sen mukaan kaikkien Venäjän kansalaisten on Venäjän lakien mukaan autettava Venäjän turvallisuusviranomaisia.

Puolustusministeriöstä kerrotaan STT:lle, että ulkomaisesta maanomistuksesta on valmisteilla raportti, joka julkistetaan alkuvuodesta. Suoraan supon lausuntoon puolustusministeriöllä ei ole kommentoitavaa.