IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Uimareissulla ollut keskisuomalainen äiti löysi 15-vuotiaan tyttärensä kanssa aseen patruunoita järvivedestä Tikkakoskella, kertoo Ilta-Sanomat.

Löydettyään ensimmäisen patruunakasan äiti ja tytär tutkivat löytöpaikkaa tarkemmin ja löysivät kaikkiaan satoja patruunoita, joista pienimmät olivat alkuperäisissä muovilaatikoissaan.

Äidin mukaan patruunoita oli muutaman neliön säteellä useampi röykkiö.

Ilmasotakoulun apulaisjohtaja everstiluutnantti Kai Naumanen vahvistaa Keskisuomalaiselle, että siviilit löysivät Luonetjärven länsirannan alueelta rantavedestä rynnäkkökiväärin ja pienoiskiväärin patruunoita, joita oli muutama sata.

Luonetjärvi sijaitsee aivan Ilmasotakoulun vieressä. Patruunat löytänyt äiti kertoo Ilta-Sanomille, että löytöpaikka ei ole yleinen uimaranta, vaan järven hiekkaranta, jossa ihmiset käyvät uimassa. Hänen mukaansa löytöpaikalta on matkaa varuskuntaan muutamia kilometrejä.

Ilta-Sanomien mukaan patruunalaatikot olivat täysiä ja niistä erottui selvästi Lapuan patruunatehtaan logo. Hänen mukaansa isommat patruunat olivat ilmeisesti olleet pakattuna pahvilaatikoihin, jotka olivat hajonneet vedessä. Muovirasioissa olleet pienemmät patruunat olivat äidin mukaan olleet kuin uusia.

 

Everstiluutnantti Naumasen mukaan patruunat ovat puolustusvoimien, mutta tarkempaa tietoa niiden alkuperästä ei vielä ole. Vielä ei myöskään tiedetä, miten patruunat päätyivät järven rantavesiin.

– Olemme aloittaneet löytypaikan valvonnan, jotta löytöpaikan läheisyyteen ei enää joutuisi tai pääsisi ulkopuolisia. Pyrimme mahdollisimman nopeasti tarkistamaan alueen paremmin, ja sitten katsotaan onko tarvetta jatkotoimille, Naumanen kertoo.

Puolustusvoimat haki rannalta löydetyt patruunat haltuunsa ja selvittää niiden alkuperää muun muassa valmistuserän avulla.

– Pystymme sitten ehkä jonkin verran arvioimaan ja selvittämään niiden alkuperää, ja milloin ne ovat järveen joutuneet, Naumanen selvittää.

 

Patruunat löytänyt äiti kertoo Ilta-Sanomille nostaneensa vaiston varassa patruunat äkkiä pois vedestä, jotta kukaan muu ei astuisi niihin.

– Sen jälkeen tajusin, että ei ehkä olisi kannattanut nostaa, hän kertoo lehdelle.

Naumasen mukaan patruunoiden löytäjillä ei käytännössä ollut tilanteessa välitöntä vaaraa, varsinkin kun ampumatarvikkeet olivat pakkauksissa. Lähtökohtaisesti löydettyihin patruunoihin tai vastaaviin ei kannattaisi koskea.

– Varsinkaan ei kannata alkaa aukomaan pakkauksia tai muuta vastaavaa. Sellainenkin saattaa jollekin juolahtaa mieleen, Naumanen ohjeistaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .