IS: Elastinen lensi putkaan Jyväskylässä "täysin överin illan jälkeen" – uutuuskirjassa räppäri kertoo, kuinka tapahtumat hänen mukaansa etenivät

Suomalaisen hiphop-ryhmä Rähinän jäseniä pantiin Jyväskylässä putkaan keikan jälkeen loppuvuodesta 2005. Uutuuskirjassa Elastinen kertoo, kuinka tapahtumat hänen mukaansa todellisuudessa etenivät.

Ilta-Sanomat kertoo, kuinka toistakymmentä muusikkoa – Elastinen (oikealta nimeltään Kimmo Laiho) etunenässä – löysi itsensä Jyväskylässä joulukuussa 2005 heittämänsä keikan jälkeen putkasta. Ilta-Sanomat (IS) uutisoi tuolloin, että poliisin mukaan kiinniotot johtuivat kyseisten artistien häiriökäyttäytymisestä. Elastinen puolestaan ihmetteli tapausta ja väitti osan porukastaan olleen jo nukkumassa, kun tapahtumat kärjistyivät. Elastinen kuulemma oli itse viety putkaan suoraan yökerhon edestä, ja hän arveli joutuneensa "porukan silmätikuksi" pukeutumisensa vuoksi.

– Poliisi koputti oviin, otti jostain huoneesta mukaansa meistä yhden, toisesta kaksi. Yksikin joutui lähtemään putkaan pelkät boxerit jalassaan, Elastinen kummeksui tapahtumia 7. joulukuuta 2005 ilmestyneessä Ilta-Sanomien lehtijutussa.

Tuosta illasta Jyväskylässä on kulunut liki 13 vuotta, ja nyt tapahtumien kulusta on saatu lisää tietoa. Torstaina julkaistussa 7 veljestä -kirjassa Elastinen valottaa, kuinka asiat hänen mukaansa etenivät.

 

"Kosteaa" aikaa Kimmo Laihon elämässä

 

IS:n haastattelussa Elastinen kertoo 2000-luvun alun olleen kosteaa aikaa.

– 2000-luvun alusta vauhti vain kiihtyi ja meininki kasvoi. Sellainen ihan överimeininki oli ja pääsi huippuunsa 2005, kun oli Jyväskylän-reissu ja 2006 Levin-reissu. Kun sieltä tultiin alas, se oli sellainen vedenjakaja, joka oli uralleni yksi tärkeimpiä. Ymmärsin, että tällaiset tyypit ei kyllä saa mitään aikaan, eivätkä menesty, Elastinen sanoo IS:lle.

 

Mikko Aaltosen kirjoittamassa 7 veljestä -kirjassa käydään IS:n mukaan läpi tarkka selonteko Jyväskylän-tapahtumista joulukuussa 2005.

Jyväskylän-keikan jälkeen Rähinä-porukka oli vetänyt jo perinteeksi muodostuneet naamiaiset eli ”naamajaiset”, jotka oli sovittu tällä kertaa Blaze-nimiseen ravintolaan. Porukka oli pukeutunut naamiaispukuihin: paikalla olivat kirjan mukaan muun muassa Gorilla, Batman ja Jeesus. Elastinen oli pukeutunut Scream-kauhuelokuvien tappajaksi, kun taas esimerkiksi Kapasiteettiyksiköstä tuttu Andu (oikealta nimeltään Anders Westerholm) oli pukeutunut paaviksi, IS kertoo.

Kun joukko saapui ravintolaan, havaittiin, että oli käynyt väärinkäsitys. Baarin kanssa oli sovittu, että ravintola saisi mainostaa iltaa Rähinä-keikan jatkojuhlina, mutta baari olikin päättänyt ilmaista asian asiakkailleen niin, että siellä järjestettäisiin ”Rähinä Live.” Tästä syystä iso osa paikalla olleista ihmisistä luuli, että Rähinä esiintyisi baarissa, vaikka artistit eivät itse olleet siihen varautuneet.

Rähinäläiset esiintyivät, mutta eivät sillä tavalla, miten yleisö olisi toivonut. Porukalla oli sattumalta mukanaan äänitetty remix-versio Hectorin Juodaan viinaa -kappaleesta. Tosin Rähinä-remixissä ei ollut mitään muuta sanoituista kuin että siinä toistettiin kahdeksan minuutin ajan ainoastaan kohtaa ”juodaan viinaa” yhteislauluna. Niinpä tämä remix laitettiin soimaan ja ne rähinäläiset, jotka humalaltaan kykenivät, nousivat lavalle hoilaamaan kappaletta, IS kirjoittaa.

Elastinen kertoo kirjassa seuranneensa esitystä yleisön joukosta.

– Yleisö ei ainakaan tiennyt, kuka oli kuka, koska baaritiskille tilanne näytti lähinnä sitä kuin lavalla olisi hoilannut ja heilunut suurin piirtein koko Marvelin supersankarikaarti tuhdissa humalatilassa, jotkut naamaria lukuun ottamatta ilman rihmankiertämää. Pettymys oli silminnähtävissä. Jengi katsoi kaljat kädessä tanssilattialla, kun meidän jengi örvelsi kaljat kädessä lavalla. Show se ehkä oli, mutta mikään keikka se ei ollut. Koko sekoilu oli ohi kymmenessä minuutissa, sillä samalla hetkellä, kun sen tasan yhden remix-kappaleen sisältämä cd oli soinut, kaikki oli ohi, Elastinen kertoo kirjassa IS:n mukaan.

 

Ilta Jyväskylässä sai lisää kierroksia

 

Tapahtumat saivat IS:n mukaan uuden käänteen ja kierroksen, kun valomerkin jälkeen Rähinä-porukka oli suuntaamassa lähellä sijaitsevaan hotelliinsa. Kirjan mukaan hotellin pääoven edessä porukkaa odotti poliisiauto ja kaksi poliisia. Pian paikalle saapui myös yksi partioauto lisää.

Kirjan mukaan rähinäläiset luulivat hetken ajan poliisin olevan heitä vastassa, mutta jeparit etsivätkin paikallista "bommaajaa", eli eräänlaista graffiti-taiteilijaa. Kirjan mukaan Jeesukseksi pukeutunut Spekti vastasi poliiseille, ettei ollut nähnyt bommaajia, mutta oli todennut koppalakeille, että "Jeesuksena hänen tehtävänsä oli olla armollinen ja antaa kaikkien kukkien kukkia, joten hänen oli kyllä sanottava arvon poliiseillekin, että hänen mielestään graffititaiteen tekeminen on hieno ja harras laji, jonka pariin nuoria pitäisi kannustaa sen sijaan, että näitä rangaistiin siitä.", IS kirjoittaa.

Spektin sanomisten vuoksi poliisit luulivat, että rähinäläiset olivat seinien sotkijoita. Kirjan mukaan tästä seuranneista tapahtumista miehet eivät itse muista muuta kuin sen, että ”tilanne lähti lapasesta.”

Elastisen muistikuvien mukaan poliisit olivat ”silmänräpäyksessä” tarttuneet Spektistä kiinni ja taluttaneet tämän käsivarsista kohti poliisiautoa. Toimenpiteen kerrotaan kirjan mukaan herättäneen rähinäläisissä äänekästä vastustamista ja poliiseille suunnattuja ”sika!”-kommentteja, IS kertoo.

Elastisen mukaan paaviksi pukeutuneella Andulla pettivät hermot ja hän alkoi solvata poliiseja avoimesti huutaen ja keskisormea näyttäen. Tämän jälkeen poliisit olivat napanneet maijansa kyytiin Andun.

– Seuraavaksi käpy paloi meikäläisellä. Scream-elokuvan murhaajan naamari päässäni ja iso muovipuukko kädessäni aloin vaatia paavin vapauttamista. Kaikki kävi todella nopeasti, ja yhtäkkiä Andua ja meitsiä vietiin eri autoilla Jyväskylän poliisiaseman putkaan. Matkalla putkaan muistan kertoneeni poliiseille, että minulla on seuraavana päivänä radiohaastattelu YleX:n kanssa, ja aion kertoa siinä, kuinka Jyväskylän poliiseilla on tapana käyttäytyä.

Samaan aikaan, kun Andu ja Elastinen olivat putkassa Jyväskylässä, Uniikki oli sairaalassa Tampereella jo aiemmin puhjenneen umpisuolensa vuoksi. Loppujen rähinäläisten kerrotaan aloittaneen kaikkien aikojen ”jatkobileet” hotellillaan, IS kertoo.

 

Keikkabussi seisoi aamulla Jyväskylän poliisiasemalla

 

IS:n mukaan kirjassa kuvaillaan, kuinka: ”huoneiden minibaarit tyhjennettiin viinasta ja porukka kerääntyi käytävälle räppäämään ja laulamaan köörissä." Hotellin vastaanottovirkailija sai soittoja hotellin muilta vierailta, jotka valittivat metelistä.

Lopulta vastaanottovirkailijan kerrotaan soittaneen poliisille. Poliisit saapuivat hotellille ja veivät ison joukon rähinäläisiä putkaan. Kirjan mukaan aamulla Rähinän kiertuebussi seisoi odottamassa Jyväskylän poliisiaseman edessä, kun rähinäläisiä vapautettiin putkasta.

Elastinen kuvailee Jyväskylän- ja sitä seuranneen Levin-reissun jälkeen fokuksensa olleen tiukasti musiikissa, kirjoittaa IS.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.