IS: Ensimmäinen suomalainen F1-kuski Leo Kinnunen on kuollut

Kinnunen kuoli sairauden uuvuttamana keskiviikkona.

Formula ykkösten MM-sarjassa ensimmäisenä suomalaisena ajanut Leo Kinnunen, 73, kuoli keskiviikkona pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat, jolle Kinnusen lähipiiri vahvisti asian.

Autourheilun kuninkuusluokka formula ykkösissä Kinnunen ajoi kaudella 1974, mutta menestys jäi laihaksi. Kuusi yritystä karsinnoissa toivat vain kerran paikan kilpailuun, mutta Ruotsissa järjestetty MM-sarjan osakilpailu jäi Kinnusen osalta kahdeksan kierroksen mittaiseksi autoon tulleen sähkövian vuoksi. Kilpailu jäi Kinnusen ainoaksi formula ykkösissä.

Formula ykkösissä heikosta menestyksestä huolimatta Kinnunen oli omana aikanaan pioneeri, joka avasi väylän seuraavina vuosikymmeninä menestyneille suomalaisille Keke Rosbergille, Mika Häkkiselle, JJ Lehdolle, Mika Salolle, Kimi Räikköselle, Heikki Kovalaiselle ja Valtteri Bottakselle.

Tamperelaissyntyinen Kinnunen oli monipuolinen moottoriurheilija, ja hän kilpaili urallaan menestyksekkäästi myös esimerkiksi rata-ajoissa, rallissa ja jäällä. Vuoden autourheilijaksi hänet valittiin peräkkäisinä vuosina 1969–1973.

Intohimo lajiin säilyi loppuun asti

Kinnunen kertoi keväällä Ilta-Sanomille seuraavansa edelleen moottoriurheilua.

– Olen jo pitkään uskonut Valtterin kykyihin. Mielestäni viimeistään Venäjän GP:n voitto osoitti kaikille muillekin, että Valtterissa on maailmanmestariainesta. Tämän voiton merkitys on todella suuri ennen kaikkea hänen itseluottamukselleen, Kinnunen sanoi Ilta-Sanomille Bottaksen otettua voiton vappuviikonloppuna Venäjällä ajetussa kilpailussa.

– Valtteri osaa ajaa taidokkaasti, monipuolisestikin. Seuraan formuloita edelleen säännöllisesti ja minua ilahduttaa sekin, että Kimi Räikkönen ajaa niin ikään hyvin. Tästä on tulossa huippukausi suomalaisille!

Vanhan huippukuljettajan ennustukset ovat osumassa kohdalleen. Bottas on MM-sarjassa kolmantena ja Räikkönen viidentenä.