IS: Kiusatuksi joutuminen pysyy Touko Aallon mielessä – "Olen se koulun seinään nojaava poika"

Ilta-Sanomille Aalto kertoo muistavansa aina olevansa Joensuun lyseon punatiiliseen seinään nojaava poika.

Jyväskyläläispoliitikko Touko Aalto kertoo kiusaamisen jättäneen häneen syvät jäljet. Toisaalta, vaikka kiusaamisesta arvet jäivätkin, on kiusaamisen takia hänestä tullut se, kuka hän nykyään on – vihreiden puheenjohtaja.

Ilta-Sanomille Aalto kertoo muistavansa aina olevansa Joensuun lyseon punatiiliseen seinään nojaava poika. Hän kertoo lehdelle, kuinka häntä kiusattiin yläasteella puhevian, kömpelyyden ja honteluuden takia.

Muistoihin on syöpynyt myös se, kuinka hänen Adidas-verkkarinsa repesivät, kun hänet kaadettiin koulun pihalla.

– Pidän aina mielessä sen punatiiliseen seinään nojaavan pojan. Se on vakuuteni kyynistymistä vastaan, Aalto sanoo.

Kiusaajat tarttuivat mihin vaan, muun muassa Touko-nimeen.

– Äidilläni on hyvin vahva luontosuhde. Se tulee sieltä, Aalto kertoo lehdelle.

Aalto on kertonut aiemminkin kiusatuksi joutumisestaan. Erityisesti yläasteaika oli hankala – perhe oli pienituloinen, merkkivaatteita ei ollut, hän oli hiljainen, kiltti ja arka.

– Mietin joskus vieläkin pientä Toukoa, että kuinka moni lapsi on samassa tilanteessa. Haluaisin käydä kouluissa kertomassa voimauttavan tarinan ihan vain Toukona, ilman puoluetunnuksia. Kertoisin toivon ja inhimillisyyden viestiä suvaitsevaisuuden, erilaisuuden ja vuorovaikutuksen puolesta, Aalto kertoi Keskisuomalaiselle huhtikuussa 2015, kun hän nousi vihreiden ensimmäiseksi kansanedustajaksi Keski-Suomesta.