IS: Korkein oikeus vapautti varusmiestä ampumisella uhanneen majurin syytteistä

Korkein oikeus on vapauttanut majurin syytteistä, jotka käsittelivät vuonna 2012 tapahtunutta uhkailua, kertoo Ilta-Sanomat.

Helsingin hovioikeus tuomitsi viime vuonna majurin laittomasta uhkauksesta 30 päiväsakkoon, koska hän oli uhannut varusmiestä sotaharjoituksessa Kemijärvellä kesäkuussa 2012.

Sotaharjoituksessa 19-vuotias varusmies oli ollut vartiossa sotilaspoliisina. Majuri oli saapunut pisteelle ja sanonut kaksiosaisen tunnussanan. Varusmies ei ollut kuullut tunnussanasta, vaan vaati majurilta henkilökorttia. Tällöin majuri kolautti aseensa vartta ja sanoi ”taistelukentällä voi tulla omien ampumaksi, jos ei tiedä tunnussanaa”.

Hovioikeuden mielestä kyseessä oli laiton uhkaus. Ilta-Sanomien mukaan korkein oikeus (KKO) kuitenkin kumosi hovioikeuden tuomion ja hylkäsi majuria vastaan nostetun syytteen.

Varusmiehen täytyi KKO:n mukaan ymmärtää, etteivät majurin lausumat sisältäneet todellista rikoksen uhkaa. Sen sijaan ne liittyivät majurin "yritykseen kouluttaa varusmiestä sotilaspoliisin tehtävissä sotaharjoituksen tavoitteiden mukaisesti”.