IS: Perustuslakivaliokunnan luonnoksen mukaan sote-valinnanvapautta ei voida toteuttaa hallituksen aikataulussa

Perustuslakivaliokunnan vielä työn alla olevassa lausuntoluonnoksessa katsotaan, että sote-uudistuksen valinnanvapautta ei tule toteuttaa hallituksen esittämässä aikataulussa.

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat, joka on saanut haltuunsa tiistaille päivätyn luonnoksen, joka voi vielä muuttua ennen lopullista lausuntoa.

IS:n haltuunsa saaman luonnoksen osassa katsotaan, että hallituksen esitykseen liittyy nyt liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta. Näin ollen esitys muodostuisi perustuslain vastaiseksi.

Valiokunnan lopullinen lausunto valmistunee ensi viikolla.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro kommentoi Ilta-Sanomien uutista Twitter-tilillään. Hän tuomitsee luonnoksen mahdollisen vuotamisen medialle jyrkästi.

–  Perustuslakivaliokunnan valinnanvapauslausuntoluonnos on ilmeisesti kokonaisuudessaan vuodettu Ilta-Sanomille. Todella vakava asia, jos pitää paikkaansa. Ja siltä tosiaan näyttää, Lavapuro kirjoittaa päivityksessään torstai-iltana.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan sote-luonnoksen vuotaminen medialle on ala-arvoista toimintaa. Näin sanoo suurimman hallituspuolueen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen Twitterissä.

Kaikkosen mielestä tietojen vuotaminen medialle kertoo siitä, että jotkut jarruttavat sotea "aivan kaikin keinoin". Kaikkonen ei tarkemmin täsmennä, keihin hän viittaa.

Lausunto lykkääntymässä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoi aiemmin, ettei perustuslakivaliokunnan lausunto sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta ole valmistumassa tällä viikolla.

–  Tähtäin on ensi viikon aikana. Tässä vielä eilen ajattelin, että saamme valmista tällä viikolla, mutta nyt on selvää, että ensi viikon aikana toivottavasti.

Lapintien mukaan valiokunnan jäsenillä on paljon keskusteltavia asioita.

–  Asia on laaja, ja siihen sisältyy paljon vaikeita periaatteellisia kysymyksiä. Ja sen vuoksi ymmärrän hyvin, että valiokunnan jäsenet haluavat käydä perusteellista keskustelua näistä asioista.

Asiantuntijoita ei ole Lapintien mukaan enää tarkoitus kuulla, vaan käsillä on nyt lausuntoluonnos, jota käydään läpi.

Seuraava tapaaminen valiokunnalla on perjantaina, ja työtä jatketaan ensi viikolla. Lapintien mukaan kokoukset aloitetaan tavallista aikaisemmin ja ne ovat tavallista pidempiä.

–  Aika monella kansanedustajalla on omalla paikkakunnallaan paljon kokouksia maanantaisin, Lapintie perusteli normaaleissa kokouspäivissä pitäytymistä.

"Ei dramaattinen asia"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ei ollut torstaina huolissaan perustuslakivaliokunnan työn venymisestä.

–  Eihän tämä nyt muutamasta päivästä ole kiinni, jos tehdään historiallisen mittaluokan uudistusta. Perustuslakivaliokunta ottaa juuri sen ajan mitä se tarvitsee ja tekee toivottavasti huolellista työtä, Saarikko sanoi STT:lle eduskunnassa.

–  En pidä muutaman päivän lisäajan tarvetta dramaattisena asiana, Saarikko jatkoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei halunnut arvioida, miten perustuslakivaliokunnan lausunnon viipyminen vaikuttaa sote-lakien valmistumiseen.

–  Hallituksen tehtävänä ei ole kommentoida eduskunnan aikatauluja, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Pääministeri Sipilän mukaan maakuntavaalien ajankohta on pelkkä tekninen kysymys, joka ratkaistaan sitten kun sote-lait on saatu valmiiksi.

–  Nyt kaikki keskittyvät siihen, että laki saadaan läpi. Sen jälkeen vaalien ajankohta on enemmän tai vähemmän tekniikkaa, Sipilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

–  Vaalien järjestämiseen pitää olla riittävä aika, mutta maakunnalla pitää sitten olla myöskin riittävä aika siihen, että saadaan toimenpantua laki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.