IS: Tällaiset kesämökit eivät meinaa kelvata kenellekään – 6 asiaa, joihin ostaja kiinnittää huomiota

Kuivan maan askeettinen kesämökki ei todennäköisesti saa aikaan kiinnostuneiden ostajien ryntäystä.

Monelle suomalaiselle kesämökki on edelleen oleellinen osa kesää ja lomaa.

Mökkeilyssä eletään kuitenkin Ilta-Sanomien mukaan murrosvaihetta. Uusi sukupolvi ei välttämättä halua viettää lomaansa itikoiden syöttinä kesämökillä korvessa, vaan lomalle lähdetään kaupunkikohteeseen ulkomaille.

Kesämökkejä onkin myynnissä runsaasti. Ilta-Sanomien haastatteleman Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Ari Paunan mukaan kesämökkikaupassa on ostajien markkinat. Mökkiä etsivän kannattaa Paunan mukaan tinkiä, kiertää ja katsella rauhassa.

Loma-asuntojen kauppoja tehtiin viime vuonna 12 000. Asiantuntijat uskovat, että kauppoja tehdään tänäkin vuonna saman verran.

Ilta-Sanomat on listannut asioita, jotka vaikuttavat siihen, miten helposti kesämökkinsä saa kaupaksi.

1) Sijainti

Mökki halutaan useimmiten veden ääreltä. Ostajaehdokkaita on enemmän, jos kesämökin lähettyvillä on kasvukeskus. Siksi kuivan maan korpimökille on vaikeaa löytää ostajaa, vaikka hinta olisi kuinka halpa.

Kuuminta kysyntä on mökeistä, jotka ovat meren tai järven rannalla.

2) Liikenneyhteydet

Huonot kulkuyhteydet voivat karkottaa ostajaehdokkaat, varsinkin jos huonojen kulkuyhteyksien lisäksi mökki on kaukana kaikesta. Ari Paunan mukaan huonojen kulkuyhteyksien päähän saattaa olla vaikeaa saada edes välittäjää mökkiä myymään.

3) Varustelu

Kesämökiltä toivotaan nykyään lähes samaa varustelutasoa kuin kodilta. Mökillä pitäisi olla sähköt tai aurinkopaneeli, usein vaaditaan myös esimerkiksi sisävessaa ja suihkua. Mitä huonommin kesämökki on varusteltu, sitä vaikeampaa sille on löytää ostaja.

4) Kunto

Mökin huono kunto näkyy paitsi hinnassa myös kiinnostuneiden ostajien määrässä. Vähällä käytöllä olevat kesämökit saattavat rapistua, koska niitä ei huolehdita. Ennen "remontoijan unelmat" kävivät paremmin kaupaksi, nykyään mökinkin halutaan olevan hyvässä kunnossa.

5) Saari

Saarimökkeily koetaan hankalaksi ajatukseksi, koska tie ei vie perille kesämökin pihaan. Saarimökkien kysyntä onkin rantamökkejä huonompi.

Saaren sijainnilla on kuitenkin paljon merkitystä. SKV:n kenttäjohtaja Marko Vierto kertoo Ilta-Sanomille, että Helsingin ja Hangon väliin sijoittuville saarimökeille on helpompi löytää ostaja kuin sisävesien saarille.

– Saimaalla saaret käyvät vielä kaupaksi, koska se on sen verran iso vesistö.

6) Hinta

Hinnalla on tietenkin väliä kaupassa kuin kaupassa. Parhaiten kaupaksi käyvät alle 200 000 euron mökit.

– Järvenrantakohteissa parhaiten kauppa käy näissä kohteissa. Se riippuu tietysti, minkä järven rannalla kesämökki sijaitsee, Vierto sanoo.

Lähde: Ilta-Sanomat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä – Niinistön mukaan nykyaika on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja valheille

Liput nousevat salkoon 102-vuotiaalle Suomelle – valtakunnallinen paraati marssii Tampereella

Professori: Poliisilla ei ole vain oikeus, vaan velvollisuus aktiivisesti torjua uusnatsijärjestön toimintaa – kokoontumisen vapaus ei ole rajoittamaton oikeus

612-kulkue, Soldiers of Odinit ja natseja vastustavat ryhmät osoittavat tänään mieltään Helsingissä

Ulkoministeriön virkamiesjupakka sai alkunsa jo syyskuussa

Työnantajat sitouttavat nyt työntekijöitä sairauskuluvakuutuksilla – jo joka viidennellä suomalaisella on sellainen

Hornetit jylisevät lauantaina: Jyväskylässä muistetaan eversti Kannista ja Rovaniemellä kapteeni Degermania – Ilmavoimat kunnioittaa tilaisuuksia ylilennoilla

Kirri–Tikkakoski-moottoritietyömaa aiheuttaa muutoksia muun muassa ulkoilumahdollisuuksiin – päiväkodin lähellä räjäytellään, mutta ei päiväuniaikana

Jyväskylä sai edustajansa valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelman työryhmään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.