IS: Tiemaksut myös prätkille – mikä on mopojen ja polkupyörien kohtalo?

Selvitys liikenneverkkoyhtiöstä mainitsee myös mopot ja mopoautot sekä muut kevyet kaksi-, kolmi- ja nelipyörät.

Liikenne- ja viestintäministeriö esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön tiemaksut. Ilta-Sanomat kirjoittaa, keille kaikille tiemaksut lankeaisivat.

Lehden mukaan tienkäyttömaksuja perittäisiin henkilö- ja pakettiautojen sekä kuoma- ja linja-autojen lisäksi moottoripyöriltä. Hinnoittelua koskevaan pääperiaatteeseen tehtäisiin kuitenkin kuorma-autoja koskeva poikkeus. Sen sijaan työkoneet, traktorit, mopot, mopoautot sekä muut kevyet kaksi-, kolmi- ja nelipyörät, kuten mönkijät, jäisivät tienkäyttömaksujen ulkopuolelle.

Ilta-Sanomien mukaan polkupyöristä ministeriön selvityksessä ei puhuta mitään. Lehti tulkitsee, ettei pyöriltä perittäisi teiden, katujen eikä kevyenliikenteenväylienkään käyttöön perustuvia maksuja.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esitteli liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen liikenneverkkoyhtiöstä torstaina. Ministeriö ehdottaa, että perustettava valtionyhtiö vastaisi valtion liikenneverkon kunnosta ja kehittämisestä ja keräisi tienkäyttäjiltä aikaan perustuvia maksuja, jotka eivät vaatisi paikannusta. Maksut voisivat olla kuukausi- tai vuosimaksuja. Palveluoperaattorit voisivat tarjota myös kilometripohjaiseen hinnoitteluun perustuvia paketteja. Kilometripohjaiset maksut olisivat kuluttajalle valinnaisia ja vaatisivat ajoneuvon paikantamista, jotta tiedettäisiin, liikkuuko ajoneuvo liikenneverkkoyhtiön tiellä vai kunnallisella tai yksityisellä tiellä.

Maksut porrastettaisiin ajoneuvon päästöjen mukaan: suuripäästöisen ajoneuvon maksut olisivat suuremmat kuin vähäpäästöisen ajoneuvon.

Selvityksessä ehdotetaan, että uusi yhtiö aloittaisi ensi vuoden alusta. Yhtiö rahoittaisi toimintansa tienkäyttäjiltä kerättävillä maksuilla ja lainalla. Tarkoituksena on, että liikenteen käyttäjien kokonaisrasitus ei kasvaisi. Bernerin mukaan liikenneverkon rahoitus vaatii uudistamista, koska valtion varat eivät riitä ylläpitämään saati kehittämään valtion liikenneverkkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.