IS: Viitasaarella sattui inhimillinen vaalivirhe – tärkeitä allekirjoituksia jäi uupumaan

Viitasaarella suoritetussa kotiäänestyksessä tapahtui inhimillinen vaalivirhe, uutisoi Ilta-Sanomat.

Äänioikeutettu saa äänestää ennakkoon kotonaan, jos hänen kykynsä liikkua tai toimia on niin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

Kotiäänestyksessä vaalitoimitsija tulee äänestäjän luo. Lisäksi paikalla tulee olla todistajana 18 vuotta täyttänyt henkilö. Kaikkien kolmen paikallaolijan täytyy allekirjoittaa äänestyslipun yhteyteen liitettävä lähetekirje.

Viitasaarella tapahtui virhe, kun yksi vaalitoimitsija ei muistanut ottaa viiteen lähetekirjeeseen todistajan allekirjoitusta.

 – Hän unohti ottaa sen 18 vuotta täyttäneen läsnä olleen henkilön allekirjoituksen, Viitasaaren keskusvaalilautakunnan sihteeri Tiina Honkanen kertoo IS:lle.

Virhe huomattiin Viitasaaren keskusvaalilautakunnassa. Honkanen kertoo soittaneensa asiasta myös oikeusministeriöön. Vaalitoimitsija korjasi virheensä käymällä hakemassa puuttuvat allekirjoitukset.

– Meillähän on pieni kunta, tiedetään ja tunnetaan toisemme, niin sitten tämä vaalitoimitsija kävi uuden kierroksen ja haki 18 vuotta täyttäneiden henkilöiden allekirjoitukset. Eli samat henkilöt, jotka olivat äänestystoimituksessa todistajina paikalla, niin he sitten allekirjoittivat ne lähetekirjeet. Ei siinä sen kummempaa ollut, Honkanen kertoo.

Honkasen mukaan vaalisalaisuus ei vaarantunut, koska äänestyslippu oli eri kuoressa kuin allekirjoitukset sisältävä lähetekirje.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.