IS: Virkamiehet haluavat lopettaa Uuraisilta löytyneen Pirkko-ilveksen

Villieläinhoitolan johtaja olisi valmis tarjoamaan ilvekselle kodin. Luontoon suurpetoa ei voida enää palauttaa.

Uuraisilta viime viikolla löytynyt Pirkko-ilves saatetaan lopettaa, kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan Länsi-Suomen aluehallintoviraston (avi) virkaläinlääkäri käy tutustumassa ilveksen vammoihin tänään. Ilves on tällä hetkellä hoidettavana Mustasaaressa Nordic Wildlife Caren villieläinhoitolassa.

Hoitolan toimitusjohtaja Markku Harju olisi valmis tarjoamaan ilvekselle pysyvän kodin. Hänen mukaansa eläimen kunto on parantunut huomattavasti.

Harjulla on hirviä ja kotkia koskeva eläintarhalupa ja hän olisi valmis hakemaan lupaa myös ilvekselle.

Ilta-Sanomien haastatteleman läänineläinlääkäri Matti Nybergin mukaan eläinsuojelulaki kuitenkin kieltää luonnonvaraisen eläimen hoitamisen. Suurpetoa ei myöskään voida palauttaa enää luontoon.

Virkamiesten ensisijainen vaihtoehto on ilveksen lopettaminen. Mikäli päätöstä lopettamisesta ei kuitenkaan tehdä, Nybergin mukaan ilveksen voisi sijoittaa suurpetoluvalliseen eläintarhaan Ähtäriin tai Ranualle.

– Siis jos niiden eläinlääkärit arvioisivat, että se voidaan kuntouttaa ilman suurempia kärsimyksiä, Nyberg kommentoi Ilta-Sanomille.

Harju ei kokemuksiensa perusteella pidä Ähtäriä tai Ranuaa hyvänä vaihtoehtona.

Jyväskyläläinen Emma Mäklin löysi ilveksen, kun hän oli pyydystämässä villikissoja Uuraisilla runsas viikko sitten. Eläinsuojeluyhdistyksen aktiivina toimiva Mäklin luuli löytäneensä jalkapuolen koiran tai ketun, mutta haavissa olikin ilves. Mäklin kuljetti loukkaantuneen ilveksen päivystykseen ja sieltä villieläinhoitolaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jyväskyläläisen Emman haaviin jäi ilves – "Ei ollutkaan koira"