Ideakilpailuun Jyväskylän vanhan torin kohtalosta tuli 17 ehdotusta

Jyväskylän vanhalle torille ja Lyseon kortteliin haetaan uutta elämää ideakilpailulla. Jyväskylän kaupunki ja Lappset Group Oy järjestivät kilpailun vanhan torin ja Lyseon korttelin ulkotilojen suunnittelusta viime syksynä.

Kilpailu suunnattiin maisemasuunnittelun opiskelijoille Espoossa, Oulussa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Raaseporissa ja Virossa. Määräaikaan mennessä kilpailuun jätettiin yhteensä 17 kilpailuehdotusta.

Kilpailun tavoitteena oli löytää ideoita nykyisen Kauppatorin tulevalle käytölle toritoiminnan siirtyessä Asema-aukiolle. Samalla haluttiin tutkia viereiseen Lyseon kortteliin suunnitteilla olevien asuinpihojen ja toiminnallisten kaupunkitilojen mahdollisuuksia.

– Kilpailuehdotuksissa oli paljon erilaisia variaatioita. Osassa töistä painottui enemmän toiminnallinen ja aktivoiva kaupunkiympäristö ja toisissa taas oleskelu- ja viheralueet, sanoo kaupungin kaavasuunnittelija Mauri Hähkiöniemi.

– Kaikki ehdotukset täyttävät kilpailun vaatimukset ja tavoitteet. Esille nousee myös niitä, missä on enemmän sisältöä ja laatua. Tärkeää on, että torista saadaan toiminnallinen tila, joka aktivoi kaupunkilaisia tulemaan alueelle. Myös kaupunkivihreää, kuten puita, halutaan alueelle, sanoo Hähkiöniemi.

Kilpailutöissä tuli ideoida suunnittelualueelle muun muassa urbaani lähiliikunta- ja kohtaamispaikka ja osoittaa sen toimintojen jakautuminen eri ikäryhmille. Tehtävänä oli myös löytää uudenlaisia ratkaisuja kaupunkivihreälle.

Kilpailutöiden arvioimiseksi perustettu palkintolautakunta koostuu Jyväskylän kaupungin ja Lappset Group Oy:n edustajista.

Myös kaupunkilaiset voivat antaa äänensä kilpailuehdotuksista omalle suosikilleen. Kilpailuehdotuksiin voi tutustua sekä äänestää 1.2 asti osoitteessa maptionnaire.com/2214. Ideakilpailun voittaja ja yleisöäänestyksen voittaja julistetaan Viherpäivillä Jyväskylän Paviljongissa 8. helmikuuta.

Toritoiminnan elvyttämiseksi Jyväskylän tori on päätetty siirtää nykyistä keskeisemmälle paikalle Asema-aukiolle vuonna 2018.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .