Ihalainen: Nyt tarvitaan työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteistyötä

Lauri Ihalainen kehotti hallitusta jatkamaan kattavamman ja oikeudenmukaisemman yhteiskuntasopimuksen etsimistä.

Ihalainen puhui asiasta Keski-Suomen Sosialidemokraattien kesäpäivillä Lievestuoreella.

Ihalainen esitti huolensa Suomen talouden tilasta ja työttömyysluvuista ja kannusti hallitusta hakemaan ratkaisua yhteiskuntasopimuksen epäonnistumisesta huolimatta. Hän totesi, ettei SDP:n käynnistämä hanke yhteisen vastuun sopimuksesta ole vastakohta hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen ponnisteluille, vaan se tähtää pidemmälle. Hänen mukaansa luottamuksen säilyminen toimijoiden välillä on tärkeää, jotta saataisiin aikaiseksi pitkäkestoinen sekä työllisyyttä ja kilpailukykyä tukeva työmarkkinaratkaisu.

– Tuloksellisen kolmikantayhteistyön toimintatapa on liian arvokas työkalu hukattavaksi päivänpolitiikan lyhytnäköisiin intohimoihin, Ihalainen totesi.

Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan

Ihalainen kehotti lainsäädäntöhankkeiden toimivuuden kehittämiseen työmarkkinaosapuolten välillä.

– Esimerkiksi paikallisen sopimisen kehittäminen ei voi toimita pelkästään lainsäädäntömuutoksella, vaan tarvitaan sopimusosapuolten tahtoa ja yhteistyötä kehittää paikallisen sopimisen pelisääntöjä, Ihalainen sanoi.

Ihalainen kritisoi aktiivisen työvoimapoliitikan leikkauksia. Pitkäaikaistyöttömyyden taittaminen yhdellä prosentilla toisi hänen mukaansa julkiseen talouteen 600 miljoonaa euroa. Ihalainen uskoo, että rakenteellisia uudistuksia tarvitaan työmarkkinoilla työhön kannustamiksi, työllistämiskynnyksen madaltamiseksi ja osaamisen vahvistamiseksi.

Ihalainen listasi Suomen talouden perusongelmiksi viennin heikkouden, korkean jalostusasteen viennin hiipumisen, investointien vähäisyyden Suomeen ja tästä aiheutuvan talouskasvun jumiutumisen lähes nollan pintaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .