Ihalainen: oppivelvollisuuden jatkovuodesta työpainotteinen

Työministeri  Lauri Ihalainen (sd.) haluaa kehittää oppivelvollisuuden jatkovuodesta entistä työpainotteisemman. Hänen mielestään vuosi tulisi koostua sikermästä erilaisia oppimistapoja.

Hallitus päätti viime viikolla kehysriihessä, että oppivelvollisuusikää nostetaan 17 vuoteen vuodesta 2015 alkaen. Uudistus koskee koko ikäluokkaa.

–Tavoitteena on ennen kaikkea auttaa niitä 4000–5000 nuorta, jotka eivät nykyisin mene opiskelemaan toiselle asteelle, Ihalainen muistuttaa.

Hänen mukaansa hallitus ei ole vielä sopinut uudistuksen yksityiskohdista. Suunnittelu on parhaillaan menossa.

–Haluamme enemmän kuin kymppiluokan. Opiskeluun voisi liittää piirteitä työpajatoiminnasta ja oppisopimuskoulutuksesta, työministeri hahmottelee.

Hän muistuttaa, että Suomen päätös jatkaa oppivelvollisuutta ei ole mitenkään ainutlaatuinen Euroopassa. Esimerkiksi Itävallassa koko toinen aste on tulossa oppivelvollisuuden piiriin.

–Itävallan malli ei ole meilläkään poissuljettu tulevaisuudessa. Vielä nyt en ole sitä kuitenkaan ehdottamassa.

Ei puheenjohtajakisaan

SDP:n puoluekokous pidetään reilun kuukauden päästä Seinäjoella. Kokouksen tärkein päätös on puolueen puheenjohtajan valinta. Moni demarivaikuttaja toivoisi, että nykyisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ja haastaja Antti Rinteen lisäksi vaalissa olisi muitakin vaihtoehtoja.

Lauri Ihalaisella olisi merkittävää kannatusta, voittihan hän esimerkiksi Ilta-Sanomien nettiäänestyksen SDP:n puheenjohtajaksi alkuvuonna. Kansan suosikki ei ole kuitenkaan käytettävissä.

–Kantani ei ole muuttunut. En ole missään olosuhteissa ryhtymässä puheenjohtajaehdokkaaksi. Meillä on nykyisin hyvä puheenjohtaja ja toivon, että hän saa jatkokauden puoluekokouksessa.

Entä muuttuisiko mielenne, jos Jutta Urpilainen ilmoittaisi luopuvansa vaalista Lauri Ihalaisen hyväksi?

–Ei, en olisi käytettävissä siinäkään tapauksessa, Ihalainen vakuuttaa.

Lue lisää tiistain paperilehdestä