Ihmisellä on jopa satoja mekanismeja laihtumista vastaan

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että laihtuminen on vaikeaa, sillä ihmisen elimistö on rakennettu vastustamaan laihtumista henkeen ja vereen.

– Laihtuminen on ihmisen biologian vastaista. Se on hälytysmerkki, joka saa elimistön kytkemään päälle kymmeniä ellei satoja mekanismeja, joilla se yrittää estää painon laskun, Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön professori, Kirsi Pietiläinen toteaa.

Sisätautilääkäri, professori Aila Rissanen on huomannut, että perinteinen kaloreita rajoittamalla tapahtuva laihduttaminen johtaa usein ensin laihtumiseen, mutta kilot tulevat usein takaisin. Siksi Rissanen julistaisi mieluusti pannaan sellaiset nopeat laihdutuskuurit, jotka eivät johda pysyvään elämäntavan muutokseen.

– Laihduttaessa alkaa sisäsyntyinen kannibalismi. Ankara energianrajoitus johtaa rasvan menettämisen lisäksi siihen, että elimistö menettää muutakin ja sopeutuu vähäisempään energian kulutukseen, hän sanoo.

Pahimmassa tapauksessa laihdutuksen epäonnistuminen voi Rissasen mukaan johtaa tyytymättömyyteen itseään kohtaan, kyynistymiseen, jopa syömishäiriöihin ja masennukseenkin.

Rissanen suosittaisi mieluummin elämäntapojen muuttamista kokonaan.

– Pitää myös huolehtia, että elimistö rauhoittuu. Että lepoa ja liikuntaa tulee myös riittävästi, hän huomauttaa.

Ihmiset tietävät tarpeeksi

Kuopion yliopistollisen sairaalan ravitsemusterapeutti Anna-Maria Teeriniemi on vastaanotollaan huomannut, että useimmiten laihtumattomuus ei ole kiinni siitä, etteivätkö ihmiset tietäisi, mitä pitää syödä.

Suurin osa ohjauksesta keskittyy hänen mukaansa oikeanlaisen ateriarytmin löytämiseen.

– Se, että syödään säännöllisesti ja riittävästi 4–5 kertaa päivässä on laihduttamisen kivijalka ja perustukset, hän sanoo.

Teeriniemen mukaan myös henkiset tekijät, kuten tunteet, stressi, uni tai sen puute ja mieliala vaikuttavat ruokahaluun.

Jos jouluna on tullutkin herkuteltua, Teeriniemi ei kehota rankaisemaan siitä itseään, vaan hallitsemaan painoa mieluummin pienillä muutoksilla ja iloa tuottavilla valinnoilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .