Ihmisen "varaosateollisuus" kehittyy huimaa vauhtia – miehelle kasvatettiin uusi leuka Suomessa

Ihmisen "varaosateollisuus" kehittyy huimaa vauhtia. Jo 25 potilasta Suomessa on saanut hoitoa, jossa pään alueelle on istutettu kantasoluista ja biomateriaaleista tehty ns. varaosa tuhoutuneen tilalle. Yhdelle potilaalle on esimerkiksi saatu kasvatettua uusi leuka valmiiksi paikalleen sijoitettuna syövän tuhottua oman leuan.

Kantasolututkimuksessa ja varaosien kehittelyssä liikkuu maailmalla valtavasti rahaa. Buumi kiihtyi, kun tavallisista soluista opittiin valmistamaan kantasoluja, eikä alkioiden kantasoluja tarvinnut enää käyttää.

Suomessa ole vielä kiistelty siitä, kenelle kantasoluhoitoja annetaan ja varaosia rakennetaan. Ihmisen varaosia kehitetään BioMediTech-instituutissa Tampereella. Aikuisten kantasoluryhmää johtava dosentti Susanna Miettinen toivoo, että hoidot tulisivat samalla lailla tarjottaviksi kuin mitkä tahansa lääke- tai leikkaushoidot.

Suomalaistutkijat ovat päässeet nyt mukaan EU-hankkeeseen, jossa aletaan selvittää soluterapian tehoa aivoverenkiertohäiriöihin ensimmäistä kertaa maailmassa. Suomalaisia vammauttavat yleisimmin juuri aivoinfarktit ja muut aivoverenkierron häiriöt.

– Hankkeessa käytetään samoja rasvakudoksen kantasoluja kuin luu- ja inkontinenssihoidoissakin, mutta solut ovat peräisin luovuttajalta, eivät aivohalvauspotilaalta itseltään, Susanna Miettinen kertoo.

Potilastutkimukseen haetaan viidestä maasta yhteensä 400:aa potilasta. Suomesta etsitään 40:tä potilasta, jotka hoidetaan Kuopion tai Tampereen yliopistollisissa sairaaloissa.

Ihmisen varaosat -hanke käynnistyi vuonna 2011, ja se kuuluu Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteiseen BioMediTech-instituuttiin.

– Ihmisen varaosat -hankkeesta ei ole vielä syntynyt uutta liiketoimintaa, mutta muutamaa innovaatiota valmistellaan kaupallisiksi, hankkeen koordinaattori Juho Väisänen kertoo.

Netistä sairauksiinsa hoitoa etsivät kansalaiset ovat varsin tietoisia kantasoluhoidoista. BioMediTechiin tulee viikottain yhteydenottoja, joissa toivotaan kantasoluhoidoista apua sairauksiin.