Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmässä yli 300 ihmistä

Yleisin syy on työelämään liittyvä ihmiskauppa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään hyväksyttiin viime vuonna 127 uutta ihmistä, kertoo Maahanmuuttovirasto Migri. Vuonna 2016 määrä oli hivenen suurempi, 130 ihmistä.

Suurimmalla osalla uusista asiakkaista ihmiskauppa liittyi työelämään. Toiseksi suurin asiakasryhmä oli seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja. Kolmanneksi yleisin peruste auttamisjärjestelmään hakeutumiselle oli pakkoavioliitto.

Uusista asiakkaista noin 70 prosenttia oli turvapaikanhakijataustaisia. Migrin mukaan taustalla voi olla se, että vastaanottokeskukset ovat aktiivisesti ohjanneet ihmiskaupan uhreja auttamisjärjestelmään.

Avun piiriin hyväksytyille tarjotaan muun muassa neuvontaa ja ohjausta, sosiaali- ja terveydenhoitopalveluita, oikeusapua sekä turvallinen majoitus. Jos asiakas haluaa palata kotimaahansa, hän saa tukea kotiinpaluuseen.

Migrin mukaan Suomessa jää edelleen usein tunnistamatta sellainen ihmiskauppa, joka liittyy kerjäämään pakottamiseen tai rikollisuuteen pakottamiseen.

Lähes kaksi kolmasosaa auttamisjärjestelmän uusista asiakkaista on joutunut ihmiskaupan uhriksi Suomen ulkopuolella. Uudet asiakkaat edustavat 31:tä eri kansallisuutta.

Viime vuoden lopussa järjestelmän palveluiden piirissä oli kaikkiaan 322 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.