Marjayrittäjän syytetään teettäneen pakkotyötä – ihmiskauppajutun käsittely käynnistyi

Hankasalmelaisen marjayrittäjän ihmiskauppajutun pääkäsittely käynnistyi Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä tiistaina. Oikeus kuulee tiistaina syyttäjän ja asianomistajien vaatimukset sekä vastaukset. Keskiviikkona vuorossa on asiaesittelyt. Istuntopäiviä on varattu 30 siten, että oikeudenkäynti on tarkoitus saada päätökseen joulukuussa.

Kaikkia 26:a asianomistajaa on tarkoitus kuulla oikeudenkäynnissä, jota varten heidät lennätetään Suomeen Thaimaasta. Tämän lisäksi kuullaan vastaajana olevaa marjayrittäjää sekä yhteensä 23 todistajaa. Yhtenä istuntopäivänä käräjäoikeus jalkautuu marjatilalle tekemään katselmusta.

"Ihmisarvoa loukkaavat olosuhteet"

Jutun käsittely käynnistyi käräjäoikeudessa maaliskuussa valmisteluistunnolla, jolloin myös syytteet tulivat julkisiksi. Niiden mukaan ihmiskaupasta tai vaihtoehtoisesti törkeästä kiskonnasta syytetty 49-vuotias marjayrittäjä värväsi thaimaalaisia poimijoita tilalleen luonnonmarjojen ja -sienien pimintaan antamalla vääriä tietoja ansaintamahdollisuuksista, työ- ja majoitusolosuhteista sekä perittävistä kuluista. Moni poimija otti kotimaassaan lainaa päästäkseen tienaamaan Suomessa.

Syytteiden mukaan mies värväsi poimijoita pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Maahan päästyään yrittäjä oli ottanut haltuunsa poimijoiden passit ja lentoliput. Syytteiden mukaan poimijat tekivät 12–15 tunnin työpäiviä ilman säännöllisiä vapaapäiviä. Valtaosa ansioista oli mennyt suoraan matka- ja järjestelykuluista muodostuneen velanmaksuun siten, että kauden päättymisen jälkeen poimijat jäivät ansioissaan jopa miinukselle. Yrittäjän syytetään perineen poimijoilta myös kuluja, joista ei ollut kerrottu etukäteen.

Majoitusolosuhteetkin poikkesivat syyttäjän mukaan luvatusta – esimerkiksi 20 henkilölle osoitettiin majapaikaksi epäsiisti linja-auto. Myös ruokailu- ja peseytymistilat olivat syytteiden mukaan puutteelliset ja epähygieeniset.

Kiistää syytteet

Haastehakemuksessa syyttäjä vaatii yrittäjän tuomitsemista yli kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen sekä määräämistä kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Tilalla oli tapahtuma-aikaan parisataa poimijaa, joiden oloja poliisi alkoi selvittää yhden poimijan päädyttyä ihmiskaupan ­uhrien auttamisjärjestelmän piiriin. Poliisi puhutti 183 poimijaa, joista valtaosalla ei ollut moitteen sanaa. Syyteharkintaan ja edelleen syytteisiin asia eteni 26 poimijan osalta. Kukin vaatii yrittäjältä oikeudessa saamatta jääneistä ansioista ja henkisestä kärsimyksestä noin 8 000–9 000 euroa.

Yrittäjä kiistää ehdottomasti syyllistyneensä asiassa rikoksiin. Käräjäoikeuteen toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa yrittäjä pitää syytteitä käsittämättöminä muun muassa siksi, että hän katsoo toimineensa samalla konseptilla viranomaisten valvonnassa ja hyväksymänä jo viiden vuoden ajan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .