Ihmissalakuljetusta paljastuu nyt ennätyspaljon – poliisi ei ehdi tutkia kaikkea

Suomessa paljastuu nyt ihmissalakuljetusta enemmän kuin koskaan. Keskusrikospoliisi arvioi, että esitutkintaan on tulossa tänä vuonna reilusti yli 200 tapausta, joissa epäillään laittoman maahantulon järjestämistä Suomeen. Viime vuosina tapauksia on ollut vuosittain 100–150.

Keskusrikospoliisin mukaan taustalla on se, että Suomeen pyrkii ennennäkemättömän paljon turvapaikanhakijoita. Tänä vuonna heitä on tullut jo yli 20 000. Lähes kaikki Suomeen salakuljetettavat hakevat maasta turvapaikkaa.

Tavallisesti valtaosa ihmissalakuljetuksesta paljastuu Etelä-Suomessa, mutta nyt rikosilmoituksia tehdään ympäri maata.

– Tilanne on kesäkuukausien jälkeen muuttunut. Enemmistö tapauksista on edelleen Suomenlahden merivartiostolla, mutta sellaista paikkaa ei oikeastaan enää ole, missä ilmoituksia ei olisi. Niitä on nyt poikkeuksellisen paljon, rikoskomisario Jouko Ikonen keskusrikospoliisista kertoo.

Ikosen mukaan rikostutkinnassa on tehtävä priorisointia. Keskusrikospoliisin lisäksi tapauksia tutkivat Rajavartiolaitos ja poliisilaitokset.

Esimerkiksi KRP keskittyy vain järjestäytyneiden rikollisryhmien tutkimiseen. Vähemmälle huomiolle jätetään esimerkiksi tapaukset, joissa salakuljettaja on tuonut oman sukulaisensa laittomasti maahan humanitaarisin perustein.

– Tällaisissa tapauksissa on nyt ehdottomasti mietittävä, kuinka paljon sellaisiin voidaan keskittää voimia ja onko kyseessä ylipäätään rikos, Ikonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän yliopistoon noin 150 sukupuolineutraalia vessaa – "Ihmisen ei tarvitse vessaan mennessään määritellä, onko hän mies vai nainen"

Kirrinkydöntien hidastetöyssy poistetaan asukkaiden toivomuksesta – valituksia on tullut tarpeettomuudesta ja töyssystä lähtevästä äänestä

Jyväskylän yliopiston avoin sosiaalityön opetus alkaa Keuruulla

Vaarallinen työtapa oli jatkunut vuosia – lopulta leikkuri vei työntekijän peukalon tehtaalla Laukaassa

Onko tässä Jyväskylän HLBTIQ-ystävällisin asuinalue? – Katso kuvat hulmuavista sateenkaarilipuista

Ainakin kolme kaupunkia Suomesta hakee kulttuuripääkaupungiksi – "Jokainen kaupunki voi vain voittaa"

HS: Fonectalla laaja tietovuoto – mukana arkaluonteisia henkilötietoja

Laukaan kovan onnen nautatilalla saatiin uusi aitaus valmiiksi – eläimet nauttivat kesäpäivästä läheisellä niityllä, katso video

Valkeakosken sosiaalitoimelle vakava huomautus, ei puuttunut apulaisoikeusasiamiehen mukaan lapsen mielivaltaiseen kohteluun lastensuojeluyksikössä

Baariyrittäjä avautui Jyväskylän kaupungin rajoittavista linjauksista – Katupäällikkö: "Jos kaikki vetäisivät kadulle köysiä, olisi se äkkiä melkoinen villi länsi"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.