Ihmissalakuljetusta paljastuu nyt ennätyspaljon – poliisi ei ehdi tutkia kaikkea

Suomessa paljastuu nyt ihmissalakuljetusta enemmän kuin koskaan. Keskusrikospoliisi arvioi, että esitutkintaan on tulossa tänä vuonna reilusti yli 200 tapausta, joissa epäillään laittoman maahantulon järjestämistä Suomeen. Viime vuosina tapauksia on ollut vuosittain 100–150.

Keskusrikospoliisin mukaan taustalla on se, että Suomeen pyrkii ennennäkemättömän paljon turvapaikanhakijoita. Tänä vuonna heitä on tullut jo yli 20 000. Lähes kaikki Suomeen salakuljetettavat hakevat maasta turvapaikkaa.

Tavallisesti valtaosa ihmissalakuljetuksesta paljastuu Etelä-Suomessa, mutta nyt rikosilmoituksia tehdään ympäri maata.

– Tilanne on kesäkuukausien jälkeen muuttunut. Enemmistö tapauksista on edelleen Suomenlahden merivartiostolla, mutta sellaista paikkaa ei oikeastaan enää ole, missä ilmoituksia ei olisi. Niitä on nyt poikkeuksellisen paljon, rikoskomisario Jouko Ikonen keskusrikospoliisista kertoo.

Ikosen mukaan rikostutkinnassa on tehtävä priorisointia. Keskusrikospoliisin lisäksi tapauksia tutkivat Rajavartiolaitos ja poliisilaitokset.

Esimerkiksi KRP keskittyy vain järjestäytyneiden rikollisryhmien tutkimiseen. Vähemmälle huomiolle jätetään esimerkiksi tapaukset, joissa salakuljettaja on tuonut oman sukulaisensa laittomasti maahan humanitaarisin perustein.

– Tällaisissa tapauksissa on nyt ehdottomasti mietittävä, kuinka paljon sellaisiin voidaan keskittää voimia ja onko kyseessä ylipäätään rikos, Ikonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.