Ihmisten työkykyä on tuettava, jotta työllisyysaste nousisi, vaatii Työterveyslaitos

Työterveyslaitoksen (TTL) mukaan työllisyysasteen nousu ei ole mahdollista ilman, että työkykyä ja työssäkävijöiden osaamista tuetaan.

Samalla kun pyritään saamaan aiempaa enemmän ihmisiä työelämään, on estettävä siellä jo olevien luisuminen pois, Työterveyslaitos muistuttaa.

–  Kun työllisyysastetta pusketaan ylös, lähtevät työkyvyttömyyseläkkeet ja sairauspoissaolot kasvuun, ellei osaamisen ja työkyvyn tuki ole kunnossa, sanoo TTL:n pääjohtaja Antti Koivula tiedotteessa.

TTL:n mukaan työllisyysasteen nostaminen edellyttää työelämän muokkaamista muun muassa niin, että osatyökykyisten mahdollisuudet otetaan huomioon. Noin puolella työikäisistä suomalaisista on jokin sairaus tai vamma.

–  Yrityksillä ei ole varaa jättää osatyökykyisten osaamista ja työpanosta käyttämättä, sanoo TTL:n johtaja Eva Helaskoski tiedotteessa.

Digitalisaatio ja alustatyö tuovat muutoksia työelämään

TTL nostaa esiin myös digitalisaation tuomat muutokset työtehtäviin ja työnjakoon kaikilla toimialoilla. TTL:n mukaan on havaittu, että jos työntekijät pääsevät ajoissa mukaan muutokseen, he voivat itse suunnata työtehtäviään ja kehittää osaamistaan uusille alueille, eikä työelämästä ajauduta pois.

Yksi lisääntyvä työn tekemisen ja teettämisen tapa on digitaalisilta alustoilta tarjottava työ. TTL:n mukaan se ei ole enää marginaali-ilmiö, vaan se vyöryy myös perinteisille työpaikoille.

–  Alustoja kannattaa käyttää määrätietoisesti myös keinoina edistää pääsyä työmarkkinoille, parantaa työelämän laatua ja lisätä organisaatioiden ja verkostojen kykyä innovointiin ja vaativaan ongelmanratkaisuun, sanoo TTL:n johtaja Päivi Husman tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oikeusoppinut: Poliittiset päättäjät eivät voi määrätä kaikille riskimaista tuleville pakollisia koronatestejä tai asettaa heitä pakolliseen karanteeniin

Hinta tuli julki – näin paljon Jyväskylä maksaa yksityisille firmoille koronatesteistä

Helsingin merialueelta kerrottiin löytyneen ihmisruumiin osia – osoittautuivat karhun käpäliksi

Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – "Projektini on saada velkaantuminen hallintaan", sanoo valtiovarainministeri Vanhanen

VM:n budjettiehdotus on 7 miljardia alijäämäinen – katso tallenne Matti Vanhasen tiedotustilaisuudesta

Kommandopipoiset miehet huusivat Jyväskylässä "korona" ja alkoivat ampua naisia – myöhemmin tarina paljastui keksityksi ja tuttu poika sai tuomion

Miestä epäillään taposta leirintäalueella Puumalassa – ruumis löytyi viime kesänä

THL: Keski-Suomessa oli koronatapauksissa nollapäivä – katso tästä oman kuntasi tartuntatilanne

Ohisalo yhtyi Saarikon näkemykseen oikeustajun vastaisista karanteenikorvauksista –  Andersson: Hupimatkailijoita ei tule palkita korvauksella

Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.