Ihosyövät yleistyvät vauhdilla - asiantuntijat vaativat kansallista ohjelmaa

Suomessa on käynnistettävä kansallinen ihosyöpäohjelma, vaatii viisi professoria ja ylilääkäriä Lääkärilehden tiedepääkirjoituksessa.

– Kasvava ihosyöpäongelma on saavuttanut sellaiset kansanterveyttä ja -taloutta koskevat mittasuhteet, että ohjelma on käynnistettävä viipymättä. Jotta ilmaantuvuuden noususuunta saadaan käännetyksi laskuun, ihosyövät on nostettava yhdeksi terveydenhuollon painopistealueeksi, asiantuntijat kirjoittavat.

Kirjoittajien mukaan ihosyöpä yleistyy "hälyttävän nopeasti". Suomessa uusien tapausten määrä on yhdeksänkertaistunut 1960-luvulta, kun taas muiden syöpien määrä on vain 2,6-kertaistunut. Uusista syöpätapauksista jo yli kolmannes on ihosyöpiä. Kasvu johtuu siitä, että väestö vanhenee ja immuunijärjestelmää lamaa­nnuttavien lääkkeiden käyttö on lisääntynyt.

Professorit muistuttavat, että suurin riskitekijä ihosyövälle on auringon ultraviolettisäteily. Se vaurioittaa ihon solujen dna:ta ja heikentää immuunivastetta. Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut UV-säteilyn ja solariumit ensimmäisen luokan karsinogeeneiksi. Karsinogeeni tarkoittaa syöpää aiheuttavaa tekijää.

"Valistusta neuvoloihin ja päiväkoteihin"

Kirjoittajien mielestä ihosyöpää pitää ehkäistä aiempaa suunnatummin ja työn pitää kohdistua lapsiin, nuoriin ja henkilöihin, joilla on perinnöllistä alttiutta, ihon palamisherkkyyttä, riskikäyttäytymistä tai UV-säteilyriippuvuutta.

– Asenteet muuttuvat hitaasti, joten valistusta pitäisi antaa jo neuvoloissa ja päiväkodeissa. Näin on tehty Australiassa ja Saksassa, ja tulokset alkavat näkyä.

Lisäksi professorien mukaan syövän kehittymistä pitää torjua tehokkaammin tunnistamalla "suuren riskin yksilöt", joiden iholla on vaikeita aurinkovaurioita tai paljon luomia tai jotka käyttävät immuunijärjestelmää lamaannuttavia lääkkeitä.

Kirjoittajat haluavat järjestelmälliseen ehkäisy- ja valistusohjelmaan mukaan lääketieteellisten asiantuntijoiden lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n, Kelan, tulevat sote-alueet ja syöpäjärjestöt.

Tiedepääkirjoituksen ovat kirjoittaneet professorit, ylilääkärit Ilkka Harvima Itä-Suomen yliopistosta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta, Veli-Matti Kähäri Turun yliopistosta ja Turun yliopistollisesta keskussairaalasta, Annamari Ranki Helsingin yliopistosta ja Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta, Erna Snellman Tampereen yliopistosta ja Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sekä Kaisa Tasanen-Määttä Oulun yliopistosta ja Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Lähde: Lääkärilehti

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset-tiede/kansallinen-ihosyopaohjelma-tarvitaan-nyt/