Iida Pirnes: Neljän lukiovuoden aikana lääkärihaaveet vaihtuivat joksikin aivan muuksi

Iida Pirneksellä on monta syytä juhlaan. Tänään, lauantaina, on 20-vuotissyntymäpäivä, taskussa uunituore musiikkiopiston päättötodistus huilunsoitosta ja kohta myös ylioppilastodistus. Takana on nelivuotinen taival Jämsän lukiossa, johon kuului vaihto-oppilasvuosi Ruotsissa.

– Olen viihtynyt lukiossa, meillä on ollut tosi hyvä yhteishenki. Upea matka, jonka aikana olen kasvanut paljon. Mutta nyt tuntuu hyvältä mennä eteenpäin, Pirnes hymyilee.

Ylioppilastodistuksesta löytyy kuusi ainetta komein arvosanoin, joukossa kaksi ällää. Koulussa aina hyvin pärjännyt Pirnes kertoo olevansa tunnollinen, ja tehneensä töitä opintojen eteen. Suosikkiaineita ovat matematiikka sekä ruotsi. Vaikka moni hämmästelikin valintaa lähteä vaihtoon Ruotsiin, oli se Pirnekselle juuri oikea ratkaisu.

– Ruotsi on aina kiinnostanut minua maana ja kielenä. Halusin oppia kielen, ja kirjoitinkin pitkän ruotsin vuosi sitten, heti palat­tuani. Olin Skånessa, ja kesti aika kauan ennen kuin ymmärsin sitä murretta.

Ruotsi onkin hallussa erinomaisesti, sillä arvosanaksi napsahti eximia. Pitkä matematiikka puolestaan tarjosi haastetta ja pohdittavaa, juuri sitä, mitä Pirnes toivoikin. Haasteiden parissa on ilmiselvästi pärjätty, sillä todistuksessa matematiikan kohdalla lukee laudatur.

Lukion alussa Pirnes haaveili lääkärin urasta. Mieli muuttui matkan varrella, ja nyt unelmat vievät toisaalle. Selvää kuitenkin on, että opiskelut jatkuvat.

– Toivottavasti ne jatkuvat Joensuun yliopistossa, jonne olen hakenut ensisijaisesti opiskelemaan opinto-ohjausta. Koulumaailma kiehtoo, mutta ainakin nyt tuntuu siltä, että enemmin haluaisin työskennellä opona kuin opettajana.

Yksi innoittaja haaveen takana on Jämsän lukion opinto-ohjaaja Helena Myllymäki.

– Helena on aivan huippu, tukenut ja auttanut paljon.

Vaikka lukio on vaatinut työtä, on harrastuksillekin jäänyt aikaa. Yhdeksän vuotta poikkihuilu on ollut osa elämää, ja musiikkiopistotason opinnot on nyt suoritettu.

– En voisi kuvitellakaan jättäväni soittamista, huilu kulkee matkassa mukana ihan varmasti myös tulevaisuudessa.

– Melko isot ylioppilasjuhlat on tiedossa. Onhan se mukava juhlistaa suurta urakkaa ihan kunnolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .