Ilja Janitskinin asianajaja: Valitamme tuomiosta hovioikeuteen

Ilja Janitskinin asianajaja kertoo aikovansa valittaa päämiehensä kanssa käräjätuomiosta hovioikeuteen. Janitskinia puolustanut Anu Koivu sanoo, että pitää päämiehensä kanssa rangaistusta ankarana ja vahingollisena sananvapaudelle.

Koivun mukaan on selvää, että valitus hoviin on lähdössä ainakin joiltain osin.

– Siellähän on tietysti syytekohtia paljon, ja niihin täytyy perehtyä rauhassa. Mutta kyllä se siltä näyttää, Koivu sanoo.

Janitskin suhtautui Koivun mukaan tuomioon rauhallisesti.

– Hän oli siitä tietoinen, että jotain sieltä varmasti tulee. Mutta kyllä meillä ihan yhteneväinen käsitys siitä on, että kyllä se ankara tuomio on.

Tutkintavankeudessa ja kotiarestissa noin vajaan vuoden verran ollut Janitskin on Koivun mukaan käytännössä jo kärsinyt tuomionsa, sikäli kun vapautuu ensikertalaisena istuttuaan puolet.

Ilja Janitskin sai lähes kahden vuoden vankeustuomion Helsingin käräjäoikeudesta. Kuva kesäkuun oikeusistunnosta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Janitskin pakoili poliisia muun muassa Andorrassa, josta hänet luovutettiin huhtikuussa Suomeen.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin vastasi MV-julkaisusta ja Uber Uutisista. Julkaisut oli oikeuden mukaan valjastettu asiattoman ja useiden ihmisten kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi.

Janitskin tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kolmesta tekijänoikeusrikoksesta, kahdesta salassapitorikoksesta, kahdesta rahapelirikoksesta ja neljästä rahankeräysrikoksesta. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

MV-jutun syyttäjä ei usko valittavansa –  "Tällä tuomiolla piirretään sananvapauden ja yksityisyyden suojan välisiä rajoja"

Ilja Janitskinille lähes kaksi vuotta ehdotonta vankeutta, Johan Bäckmanille vuosi ehdollista – Ylen toimittajalle kymmenien tuhansien korvaukset