Ilkka ja Pohjalainen: Ennakkosuosikkina pidetty Urpilainen ei pyri varapuhemieheksi

SDP:n ex-puheenjohtaja ei halua jättää rauhanvälitystehtäväänsä.

SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei tavoittele eduskunnan toisen varapuhemiehen paikkaa, kertoivat Ilkka ja Pohjalainen torstaina. Urpilainen kertoi, ettei aika riitä tehtävän hoitamiseen.

– Olen toiminut puolen vuoden ajan ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana, päässyt asioihin sisälle ja luonut verkostoja. Teen sitä työtä kansanedustajan toimen ohessa, eikä tuntuisi oikealta jättää tehtävää, Urpilainen kertoi.

Urpilainen nousi ulkoministerin erityisedustajaksi Pekka Haaviston (vihr.) tilalle, joka jätti tehtävän presidenttiehdokkuuden takia.

Urpilaista oli pidetty ennakkosuosikkina toisen varapuhemiehen paikalle ja kenttäväeltä ja puoluejohdolta oli tullut kannustusta. Hän itse sanoo toivovansa, että eduskuntaryhmä esittää tehtävään naisedustajaa ja mainitsee yhdeksi omista ehdokkaistaan SDP:n presidenttiehdokkaan Tuula Haataisen.

– Ensin käydään kuitenkin presidentinvaalit, ja katsotaan, miten Tuulan käy niissä.

SDP valitsee varapuhemiesehdokkaansa tammikuun lopussa. Puhemiehen ja varapuhemiesten vaalit käydään 5. helmikuuta.

Filatov ja Heinäluoma saavat tukea

Eduskunnan puhemiehistö menee uusiksi, kun sinisten Maria Lohelan hallussa nyt oleva puhemiehen paikka menee eduskunnan perinteiden mukaisesti toiseksi suurimmalle ryhmälle eli perussuomalaisten hajottua kokoomukselle. Keskustan Mauri Pekkarisen uskotaan jatkavan ensimmäisenä varapuhemiehenä, mutta toisen varapuhemiehen paikan perii suurin oppositiopuolue SDP.

Urpilaisen kieltäydyttyä vahvoja ehdokkaita tehtävään ovat muun muassa Haatainen ja varapuhemieskokemusta omaava Tarja Filatov. STT ei torstaina tavoittanut Filatovia kommentoimaan mahdollista ehdokkuuttaan.

Puhemiehenäkin toiminut Eero Heinäluoma saa niin ikään vankkaa kannatusta puolueen sisällä, mutta hän on tiettävästi kieltäytynyt tehtävästä. STT:lle hän kertoi miettivänsä yhä asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.