Ilkka ja Pohjalainen saivat poliisilaitokselta ison laskun tietopyynnöstä

Poliisin laskujen mukaan asiakirjojen noutamiseen ja valmisteluun meni yli 40 tuntia, joten laskukin oli suuri.

Sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen kertovat saaneensa Pohjanmaan poliisilaitokselta lähes 1 500 euron laskun tietopyynnöstä.

Lehdet pyysivät poliisilaitokselta tietoja poliiseista tehdyistä kanteluista vuoden 2014 alusta alkaen.

Poliisi ilmoitti, että materiaalin toimittaminen voi maksaa, muttei täsmentänyt, kuinka paljon. Sanomalehtien toimituksissa hämmästyttiin, kun poliisilaitos lähetti 123 kantelutapauksen asiakirjoista laskun, jonka loppusumma oli 1 450 euroa.

Poliisin laskujen mukaan asiakirjojen noutamiseen ja valmisteluun meni yli 40 tuntia, joten laskukin oli suuri, vaikka sitä kohtuullistettiin puoleen.

– Asiakirjojen määrän sekä salassa pidettävien ja yksityisyyden suojaan liittyvien poistettavien osien runsauden vuoksi salassa pidettävät osat eivät ole olleet vaivatta poistettavissa, poliisilaitos perustelee.

Laskun periminen on laillista. Ilkan päätoimittaja vaati laskuun oikaisua Pohjanmaan poliisilaitokselta, mutta vaatimus hylättiin.

Oikeustoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja, toimittaja Rami Mäkinen pitää laskua kuitenkin ongelmallisena sananvapauden kannalta. Isot laskut voivat nostaa kynnystä tehdä tietopyyntöjä viranomaisille. Hänen mukaansa tietojen toimittamisen pitäisi kuulua poliisin perustehtäviin eikä niistä saisi periä erityishintaa.

– Heillä täytyy olla arkistoituna kanteluratkaisut sillä tavalla, että ne löytyvät ilman suurempaa vaivaa. Ei siitä voi laskuttaa, että viranomainen hoitaa perustehtäväänsä, Mäkinen sanoo lehtien haastattelussa.

Sekä Poliisihallituksen että Journalistiliiton edustajat ovat sitä mieltä, että lehtien ja poliisin olisi ollut syytä neuvotella asiasta tarkemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.