Ilmailualan lakko alkanee huomenna – Helsinki-Vantaalle jonoja ja viivästyksiä

Lakon alkaminen perjantaina iltapäivällä näyttää vääjäämättömältä, sanoo Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Ilmailualan unioni (IAU) ja työnantajia edustava Palta eivät päässeet torstaina ratkaisuun työkiistansa sovittelussa. Kiista koskee maapalveluhenkilöstön Airprossa noudatettavia työehtoja.

Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi, että lakon alkaminen perjantaina iltapäivällä näyttää vääjäämättömältä. Jos lakko toteutuu, siitä seuraa ongelmia muun muassa turvatarkastuksiin sekä matkustaja- ja aulapalveluihin perjantai-iltapäivästä alkaen.

– Tänään noin kuukauden kestäneen sovittelun jälkeen saimme ensimmäistä kertaa IAU:n työehtoja koskevat vaatimukset, jotka ovat aivan mahdottomia ja pituudeltaan 48 sivua. Tältä pohjalta ei ole mitään eväitä ratkaisun löytymiseen, Aarto sanoi torstaina.

IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari arvioi, että tilanne näyttää hankalalta. IAU haluaisi neuvotella suoraan Airpron kanssa yrityskohtaisesta sopimuksesta.

– Osapuolten näkemykset eivät ole lähentyneet lainkaan. Kiistaa on sekä sopimuksen rakenteesta että työehtojen sisällöstä, valtakunnansovittelija Minna Helle sanoi.

Maanantaina voi tulla tukilakko

IAU ilmoitti aiemmin työtaistelu-uhista perjantain jälkeen myös ensi viikolle. Perjantain työnseisaus toteutuisi Helsinki-Vantaan lentoaseman palveluissa perjantaina kello 14 alkaen.

Lakon mahdollisesti alkaessa matkustajien kannattaa saapua kentälle hyvissä ajoin, sillä jonoja ja viivästyksiä on luvassa, varoittaa Finavia. Lakko vaikuttaa muun muassa turvatarkastuksiin, lähtöselvityksiin ja laukkujen käsittelyyn. Työnantaja yrittää pienentää lakon vaikutuksia poikkeusjärjestelyin.

Erityisesti lakko vaikuttaa lentoyhtiö Norwegianin maahuolintaan, johon kuuluu muun muassa lentokoneiden jäänesto, laukkujen käsittely ja lähtöselvitys sekä porttitoiminnot. Finavian sivun lisäksi kannattaa luonnollisesti seurata oman lentoyhtiön tiedotusta ja tarvittaessa olla yhteydessä suoraan lentoyhtiöön.

Torstaina IAU ilmoitti viittä yhtiötä koskevista mahdollisista tukilakoista maanantaille.