Ilmaisilla kirjoilla taistellaan lukio-oppilaista

Lukioiden keskinäinen kilpailu, ammatillisen koulutuksen arvostuksen nousu ja ikäluokkien pienentyminen näkyvät tiiviimpänä taistona oppilaista. Useat suomalaiset lukiot havittelevatkin itselleen kilpailuetua tarjoamalla oppilailleen ilmaiset oppikirjat.

Suomen Lukiolaisten liiton arvion mukaan maan noin 300 lukiosta 10-20 tarjoaa oppilailleen ilmaisia kirjoja. Liiton mukaan lukiot sijaitsevat pääosin Pohjois- ja Itä-Suomessa.

- Se on pienten kuntien keino saada oman kunnan lukiolaisia pysymään kunnan lukiossa. Välttämättä se ei tosin pelasta lukiota, jos väestökehitys on muuten negatiivista, Suomen Lukiolaisten liiton edunvalvonta-asiamies Ari Mattila toteaa.

Keski-Suomessa ilmaisia kirjoja tarjoavia lukioita ei ole, mutta Kuhmoisten lukiossa suurimman osan kirjoista saa nimellisellä könttämaksulla.

Opetushallituksen lukioyksikön päällikön Jorma Kauppisen mukaan ilmaiset kirjat ja muut edut ovat 2000-luvun ilmiö. Taustalla ovat myös puheet oppikirjojen korkeista hinnoista.

- Uskon että tilanne pikkuhiljaa tasoittuu, kun uuteen opintosuunnitelmaan siirtymisestä kuluu enemmän aikaa, eikä uusia kirjoja tarvitse hankkia joka vuosi, Kauppinen toteaa.

Kaikille lukiolaisille ei ilmaisia oppikirjoja ole jatkossakaan luvassa, sillä kunnat voivat itse päättää, haluavatko tukea lukioita ostamalla oppikirjoja.

» Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.