Ilmanlaatu ollut poikkeuksellisen huono – Mittaristakin loppui asteikko

Kuiva ja aurinkoinen kevätsää hellii monia, mutta ilmanlaadun kannalta yhdistelmä on pahin mahdollinen. Kun pakkaan lisätään napakat pakkasyöt, vietetään nyt allergikkojen ja astmaatikkojen kauhuviikkoja.

– Olosuhteet ovat hankalimmat mahdolliset, vahvistaa valvontakemisti Timo Sahi Jyväskylän kaupungilta.

– Talvi on ollut sellainen, että liukkautta on joutunut torjumaan paljon hiekalla. Se on jauhautunut hienoksi, ja nyt se pöllyää, kun on tämä äärimmäinen kuivuus.

Jyväskylässä hiekanpuhdistus aloitettiin viime viikolla, mutta esimerkiksi yöaikaan katuja ei voi pestä hyvästä syystä.

– Jos yöllä on 10–15 astetta pakkasta, niin paha siihen on vettä suihkuttaa. Muuten se on aamulla kuin luistinrata, Sahi valittelee.

Maanantai-iltana ja seuraavana yönä ilmanlaatu meni Jyväskylässä niin surkeaksi, että verkossa avoimen Ilmanlaatuportaalin mitta-asteikko loppui kesken. Käyrä nousi iltaseitsemän jälkeen piikkisuorasti "erittäin huonon" yli ja laskeutui takaisin näytölle vasta puolenyön jälkeen. Timo Sahi vahvistaa, että vaikka katupölyilmiö on jokakeväinen, tämä kevät on ollut poikkeuksellisen hankala.

– Erittäin huonoja tunteja on ollut enemmän kuin vuosikausiin. Yleensä niitä on muutama keväässä, nyt ollaan jo selvästi kaksinumeroisella luvulla.

Ilmanlaatua voi huonontaa moni tekijä, mutta nyt kyse on hengitettävistä hiukkasista, käytännössä katupölystä. Ilmanlaatu lasketaan erittäin huonoksi, jos kuutiometrissä ilmaa on tuntikeskiarvona yli 200 mikrogrammaa hengitettäviä hiukkasia.

Helpottavia sateita ei ole luvassa lähipäivinä.

Ilmanlaatua voi seurata Ilmanlaatuportaalissa täällä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .