Ilmasotakoulun johtaja: Tappajadrooneja ei tule vielä, mutta avaruuden asevarustelu laajenee nopeasti: "Voidaan puhua ilma- ja avaruusvoimista"

Ilmasotakoulun johtaja eversti Mikko Punnala pohtii Keskisuomalaisen Mielipidepalstalla ilmavoimien tulevaisuutta.

Lähihistoriassa ilmataistelun merkkipaaluja ovat olleet esimerkiksi konfliktit Kosovossa 1999 ja Irakissa 2003, jolloin ratkaisevaan asemaan nousivat tarkkuusohjautuvat aseet ja heikosti tutkalla havaittavat stealth-koneet.

Parhaillaan käynnissä olevassa Syyrian konfliktissa taas trendiksi ovat muodostuneet miehittämättömät ilma-alukset, joita on käytetty tiedusteluun ja valvontaan, mutta myös taistelutehtäviin.

Tekoälyn merkitys kasvaa tulevaisuudessa, mutta Punnala ei usko, että se johtaa pelättyihin tappajadrooneihin.

– Julkisuudessa väläyteltyjä itsenäiseen päätöksentekoon kykeneviä tappajadroneja tuskin kuitenkaan nähdään taistelukentällä vielä seuraavallakaan vuosikymmenellä, hän kirjoittaa.

Sen sijaan Punnala nostaa esille avaruuden hyödyntämisen. Hän sanoo, että asevarustelu stratosfäärin tuolla puolen laajenee nopeammin kuin osaamme nyt kuvitella – eikä se rajoitu pelkästään suurvalloille, vaan kuuluu myös pienempien maiden valikoimaan lähitulevaisuudessa.

– Ilmavoima-käsitteen tilalla voidaankin puhua laajemmin ilma- ja avaruusvoimista, Punnala toteaa.

Lue koko kirjoitus tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ilma- ja avaruuselementin merkitys kasvaa

Uusimmat

Kotimaa

Media: PS-nuoret hylkäsivät puoluejohdon vaatiman sääntömuutoksen

Jyväskylän kaupunki salaa valtaosan Alvan myyntiä selvittäneestä konsulttisopimuksesta – "Kaupunki tuntuu toimineen tosi kevyillä perusteilla", arvioi tutkija

Mänttä-Vilppulan kohutun lentokenttähankkeen sopimus herättää paljon kysymyksiä: "Ei tunnu olevan oikein päätä eikä häntää"

Kohu Mänttä-Vilppulan rakennushankkeesta ei näytä hätkäyttävän Tahkolla ja Luumäellä – "Ei ole ilmennyt mitään sellaista, mistä pitäisi olla huolestunut"

Kommentti: Repimisestä rakentamiseen

Kyyjärveläisen Ilpo Sääksjärven elämä on muuttumassa irtisanomisen seurauksena – "Olen miettinyt, millä tavalla työnantaja valitsee irtisanottavat"

Henkilöauto päätyi yöllä ojaan Saarijärvellä – kuljettajaa ei löydetty

Yön uutiskooste: Oslossa ylipistosairaalan työntekijällä on todettu koronavirustartunta, Wall Streetilla heikoin viikko sitten vuoden 2008 finanssikriisin

Opettajankoulutukseen hakeville on tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteinen soveltuvuuskoe – “Sukupuoli ei ole arviointikriteeri”

Ajatustyössä täytyy osata sanoa ei – keskitytkö oikeisiin asioihin?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.