Ilmasotakoulun johtaja: Tappajadrooneja ei tule vielä, mutta avaruuden asevarustelu laajenee nopeasti: "Voidaan puhua ilma- ja avaruusvoimista"

Ilmasotakoulun johtaja eversti Mikko Punnala pohtii Keskisuomalaisen Mielipidepalstalla ilmavoimien tulevaisuutta.

Lähihistoriassa ilmataistelun merkkipaaluja ovat olleet esimerkiksi konfliktit Kosovossa 1999 ja Irakissa 2003, jolloin ratkaisevaan asemaan nousivat tarkkuusohjautuvat aseet ja heikosti tutkalla havaittavat stealth-koneet.

Parhaillaan käynnissä olevassa Syyrian konfliktissa taas trendiksi ovat muodostuneet miehittämättömät ilma-alukset, joita on käytetty tiedusteluun ja valvontaan, mutta myös taistelutehtäviin.

Tekoälyn merkitys kasvaa tulevaisuudessa, mutta Punnala ei usko, että se johtaa pelättyihin tappajadrooneihin.

– Julkisuudessa väläyteltyjä itsenäiseen päätöksentekoon kykeneviä tappajadroneja tuskin kuitenkaan nähdään taistelukentällä vielä seuraavallakaan vuosikymmenellä, hän kirjoittaa.

Sen sijaan Punnala nostaa esille avaruuden hyödyntämisen. Hän sanoo, että asevarustelu stratosfäärin tuolla puolen laajenee nopeammin kuin osaamme nyt kuvitella – eikä se rajoitu pelkästään suurvalloille, vaan kuuluu myös pienempien maiden valikoimaan lähitulevaisuudessa.

– Ilmavoima-käsitteen tilalla voidaankin puhua laajemmin ilma- ja avaruusvoimista, Punnala toteaa.

Lue koko kirjoitus tästä.

Ilma- ja avaruuselementin merkitys kasvaa