Ilmastokohu ylsi nettipalstoille

Ilmastoskeptikot saivat vauhtia loppuviikolla internetiin Britanniasta levinneistä ilmastotutkijoiden sähköposteista. Myös suomalaisilla keskustelupalstoilla osa kirjoittajista katsoi, että tietohakkerien levittämissä viesteissä olisi merkkejä tutkimustulosten vääristelystä.

Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija, kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.) arvioi, että kohu voi hankaloittaa ilmastonsuojelutyötä, jos se saa jotkut ihmiset epäilemään ilmastotieteen luotettavuutta. Hän muistuttaa, että ilmastotiede perustuu vuosikymmenien aikana kertyneeseen tuhansien tutkijoiden keräämään mittavaan ja kattavaan todistusaineistoon.

Kansanedustaja korostaa, ettei netissä levinneiden viestien aitoudesta ole varmuutta. Tekstit ovat lisäksi yksittäisten viestien pätkiä, jotka on irrotettu asiayhteydestä.

Julkisuuteen nyt päätynyt aineisto voi Tynkkysen mielestä jopa kumota skeptikoiden väitteitä tutkijoiden salaliitosta, koska vuosien sähköpostikirjeenvaihdosta ei hänestä noussut esiin kovin järisyttäviä tietoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.