Ilmatieteen laitos varoittaa: "Aamulla lunta sataa vaakatasossa"

Sää muuttuu perjantaina aamulla erittäin huonoksi myös Keski-Suomessa. Myräkän ennakoidaan alkavan juuri vilkkaimman aamuliikenteen aikaan. Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä.

– Pahin vaihe alkaa Keski-Suomessa aamuseitsemältä ja kestää muutamia tunteja, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka myöhään torstaina illalla.

Suomeen oli torstaina illalla saapumassa lounaasta sadealue, joka tuo mukanaan lunta sekä voimakasta ja puuskaista etelätuulta. Aamulla tuuli puhaltaa puuskissa kovaa, tuulennopeuden ennakoidaan olevan yli  15 metriä sekunnissa. Samalla lunta tulee taivaan täydeltä.

– Lunta sataa aamulla ihan vaakatasossa.

Aamuksi on luvassa muutama pakkasaste, mutta sää lauhtuu päivän mittaan. Puolenpäivän aikaan lämpötila on nollassa ja kipuaa sen jälkeen plusasteille.

– Samalla sade saattaa muuttua vedeksi, Punkka kertoo.

Elenian käyttöpäällikön Turo Ihonen ennakoi torstaina, että luvassa on myös lisää sähkökatkoja.

– Puissa on jo valmiiksi paljon lumikuormaa, ja uusi raskas lumisade varmasti taivuttaa uusia puita sähkölinjoille, Ihonen arvioi.

Edellisellä ja kuluvalla viikolla Elenia on poistanut sähkölinjojensa varrelta yli 3 000 mahdollista ongelmapuuta Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Kinnula–Kivijärvi-alueella on alkuviikolla karsittu sähköjohtojen lähellä kasvavia puita helikopterin avulla sahaamalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .