Ilmatieteen laitos varoittaa: valtaosassa Suomea tänään vaarallinen sää

Ilmatieteen laitos varoittaa, että myös Keski-Suomessa on tänään hyvin vaarallinen sää. Keski-Suomi kuuluu Ilmatieteen laitoksen varoituskartassa Suomen halkovaan leveään punaiseen vyöhykkeeseen, jossa länsituuli on tänään iltapäivällä ja illalla vaarallisen voimakas. Tuulen nopeus voi yltää Valio-myrskyn puuskissa 25 metriin sekunnissa eli selvästi yli myrskylukemien.

Sama varoitus on voimassa myös kaikissa naapurimaakunnissa Pirkanmaata ja Päijät-hämettä lukuun ottamatta. Niissäkin säätila kuitenkin arvioidaan vaaralliseksi.

Keski-Suomessa tuulen ennakoidaan voimistuvan jo alkuiltapäivästä, mutta myrskylukemissa se puhaltanee vasta myöhään iltapäivällä tai alkuillasta. Vaarallisen voimakas tuuli puhaltaa Keski-Suomessa myös yöllä, kun myrskyrintama liikkuu maan keskiosien yli itään.

Ennusteiden perusteella myrsky kurittaa voimakkaimmin maakunnan pohjoisia osia.

Myös sisävesille odotetaan voimakkaita puuskia. Sen sijaan vesisadetta on ennusteen mukaan luvassa varsin vähän.

Ikkunat rikki, katot rullalle

Ilmatieteen laitoksella on tutkittu myrskypuuskien vaikutuksia mun muassa pelastustoimen toimenpiderekisterin avulla. Perjantaina Keski-Suomeen odotetaan myrskypuuskia, jotka voivat yltää jopa 25 metriin sekunnissa.

Näin rajut tuulet voivat muun muassa kaataa ja katkoa runsaasti puita, repiä kattoja, rikkoa ikkunoita ja parvekelaseja ja siirtää kevytrakenteisia ulkorakennuksia.

Keski-Suomen pelastuslaitos on julkaissut yksityiskohtaiset ohjeet, miten perjantain myrskyyn kannattaa varautua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .