Ilmatilaloukkaukset: Näin Ilmavoimat toimii tunkeilijan edessä

Suomen Ilmavoimat lähetti lauantaina tiedotteen, jossa se kertaa perusteellisesti sitä, kuinka Suomen ilmatilaa valvotaan. Ilmavoimat muistuttaa, että ilmatilan jatkuva valvonta ja vartiointi on lakisääteinen tehtävä.

Mikäli kone lähestyy luvattomasti Suomen ilmatilaa, sen kulkuun puututaan tilanteen mukaan. Ensisijaisesti ilmavoimat ja lennonvarmistuselin varoittavat konetta luvattomasta maahantulosta.

Mikäli ilmatilassa lentävää tai sitä lähestyvää maalia ei tunnisteta, lähetetään tunnistuskone tarvittaessa ilmaan. Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät ovat valmiudessa jatkuvasti, mutta koneiden valmiusaste perustuu vallitsevaan tilanteeseen.

– Nopeus, jolla päivystyskone saadaan ilmaan, riippuu päivystyskoneiden ja henkilöstön valmiudesta, toteaa Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Sampo Eskelinen.

Ajallisesti koneiden saattaminen ilmaan kestää muutamia minuutteja. Tiedotteessa täsmennetään myös sitä, etteivät harjoitustoiminta, työajat ja ylityökertymä vaikuta päivystystoiminnan valmiuteen.

Ensin tunnistus ja dokumentointi, sitten varoitus

Mikäli ilmatilaan saapuvalla koneella ei ole maahantulolupaa, kone tunnistetaan, valokuvataan ja käännytetään takaisin pois Suomen ilmatilasta tai pakotetaan laskeutumaan. Käännytys tapahtuu radion kautta ja päivystyskoneen lähettämin merkein.

– Päivystyskoneet ovat aina aseistettuja ja ohjaajalla on kamera, jolla tunnistettava ilma-alus voidaan dokumentoida, eversti Eskelinen kertoo.

Mikäli ilmatilaan tunkeutunut kone ei tottele, ilmatilaa loukanneelle alukselle annetaan varoitus, jossa ilmoitetaan mahdollisista voimakeinojen käytöstä.

– Aseilla ja voimankäytöllä uhkaamiseen ei ole ollut tarvetta. Sotilaallisen voiman käytön tarpeeseen liittyvät aina poikkeukselliset olosuhteet.

Hornetien myöhästymisistä vaaditaan selityksiä: "Tietoa taas mediasta"

Haglund: "Valmiustaso tarkoitusten mukainen rauhan aikana"

IS: Katainen kertoi Hornetien reagoineen ilmatilaloukkaukseen välittömästi

Niinistö ilmatilan loukkauksista: Hetkeksikään ei voi hellittää

Presidentti Niinistö Ylellä: Oma puolustus pidettävä kunnossa

Ilmavoimien komentaja Jäämeri: "Hornet-lennot salaista tietoa"

Ilmavoimat: Ylityökertymät eivät vaikuta päivystysvalmiuteen

Savon Sanomat: Hornetit eivät ehtineet ilmatilaa loukanneiden koneiden luo

Rajavartiosto: Ilmatilaloukkausten syy lienee inhimillinen virhe

SK: Ilmatilaa loukannut kone uudenlainen hävittäjä