Ilmatilaloukkaukset: Näin Ilmavoimat toimii tunkeilijan edessä

Suomen Ilmavoimat lähetti lauantaina tiedotteen, jossa se kertaa perusteellisesti sitä, kuinka Suomen ilmatilaa valvotaan. Ilmavoimat muistuttaa, että ilmatilan jatkuva valvonta ja vartiointi on lakisääteinen tehtävä.

Mikäli kone lähestyy luvattomasti Suomen ilmatilaa, sen kulkuun puututaan tilanteen mukaan. Ensisijaisesti ilmavoimat ja lennonvarmistuselin varoittavat konetta luvattomasta maahantulosta.

Mikäli ilmatilassa lentävää tai sitä lähestyvää maalia ei tunnisteta, lähetetään tunnistuskone tarvittaessa ilmaan. Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjät ovat valmiudessa jatkuvasti, mutta koneiden valmiusaste perustuu vallitsevaan tilanteeseen.

– Nopeus, jolla päivystyskone saadaan ilmaan, riippuu päivystyskoneiden ja henkilöstön valmiudesta, toteaa Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Sampo Eskelinen.

Ajallisesti koneiden saattaminen ilmaan kestää muutamia minuutteja. Tiedotteessa täsmennetään myös sitä, etteivät harjoitustoiminta, työajat ja ylityökertymä vaikuta päivystystoiminnan valmiuteen.

Ensin tunnistus ja dokumentointi, sitten varoitus

Mikäli ilmatilaan saapuvalla koneella ei ole maahantulolupaa, kone tunnistetaan, valokuvataan ja käännytetään takaisin pois Suomen ilmatilasta tai pakotetaan laskeutumaan. Käännytys tapahtuu radion kautta ja päivystyskoneen lähettämin merkein.

– Päivystyskoneet ovat aina aseistettuja ja ohjaajalla on kamera, jolla tunnistettava ilma-alus voidaan dokumentoida, eversti Eskelinen kertoo.

Mikäli ilmatilaan tunkeutunut kone ei tottele, ilmatilaa loukanneelle alukselle annetaan varoitus, jossa ilmoitetaan mahdollisista voimakeinojen käytöstä.

– Aseilla ja voimankäytöllä uhkaamiseen ei ole ollut tarvetta. Sotilaallisen voiman käytön tarpeeseen liittyvät aina poikkeukselliset olosuhteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hornetien myöhästymisistä vaaditaan selityksiä: "Tietoa taas mediasta"

Haglund: "Valmiustaso tarkoitusten mukainen rauhan aikana"

IS: Katainen kertoi Hornetien reagoineen ilmatilaloukkaukseen välittömästi

Niinistö ilmatilan loukkauksista: Hetkeksikään ei voi hellittää

Presidentti Niinistö Ylellä: Oma puolustus pidettävä kunnossa

Ilmavoimien komentaja Jäämeri: "Hornet-lennot salaista tietoa"

Ilmavoimat: Ylityökertymät eivät vaikuta päivystysvalmiuteen

Savon Sanomat: Hornetit eivät ehtineet ilmatilaa loukanneiden koneiden luo

Rajavartiosto: Ilmatilaloukkausten syy lienee inhimillinen virhe

SK: Ilmatilaa loukannut kone uudenlainen hävittäjä

Uusimmat

Kotimaa

Koneyrittäjien hallituksessa jatkaa kaksi nimeä Keski-Suomesta

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu ajatuksen kotihoidontuen poistosta yli 3-vuotiailta sisaruksilta

Kun Maryam Mousapour muutti lastensa kanssa Iranista Jyväskylään, Pupuhuhdassa odotti liki tyhjä asunto – Nyt elämä Suomessa on hyvä

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.