Ilmavoimat: Suomea vastaan ei ole käytetty soihtuja

Suomen sotilaskoneita vastaan ei ole käytetty niin kutsuttuja signaali- tai harhautussoihtuja Suomen ilmatilassa tai lähialueilla, kertoo ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Petri Tolla STT:lle.

Ruotsin ilmavoimat kertoi eilen kahdesta viime elo- ja syyskuussa sattuneesta välikohtauksesta, joissa Venäjän sotilaskuljetuskoneet olivat käyttäneet soihtuja Ruotsin sotilaskoneita vastaan.

– Ei se tavanomaista ole. Suomalaisten osalta ja Suomen lähialueilla, missä me olemme mukana, emme ole nähneet vastaavanlaista, sanoi Tolla STT:lle Almedalenin politiikkaviikolla Ruotsin Visbyssä.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan koneiden laukaisemiin soihtuihin kuuluu painava metallinen kuori, joka voi aiheuttaa vahinkoa toiselle koneelle esimerkiksi moottoriin päätyessään.

Tollan mukaan on hankalaa arvioida, miksi Venäjä on käyttänyt soihtuja juuri ruotsalaiskoneiden läheisyydessä.

– Tätä pitäisi aina kysyä niiltä, jotka tällaista tekevät. Arvailu on turhaa.

Soihtuja Itämeren yllä

Ruotsin ilmavoimat kertoi eilen, että Venäjä käytti soihtuja 22. elokuuta ja 13. syyskuuta viime vuonna kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä, kun ruotsalaiset sotilaskoneet olivat tunnistamassa ja keräämässä tietoa venäläiskoneista.

Elokuun välikohtauksessa venäläinen kuljetuskone An-26 käytti Ruotsin mukaan kahta signaalisoihtua. Ruotsalaislentäjä koki tuolloin, että toinen niistä oli hyvin lähellä osua hänen koneeseensa.

Syyskuussa venäläinen kuljetuskone Il-76 käytti Ruotsin mukaan yhtä niin kutsuttua harhautussoihtua.

Soihtuja laukaisseet venäläiskoneet ovat tyypiltään tuttuja myös Suomessa. An-26-kuljetuskoneet loukkasivat Suomen ilmatilaa kahdesti viime vuonna ja Il-76-kuljetuskone viime perjantaina.

Jälkimmäinen An-26-koneen loukkaus tapahtui 23. elokuuta eli päivä sen jälkeen, kun ruotsalaiskoneita vastaan ammuttiin soihtuja samanlaisesta koneesta. Muuntyyppiset venäläiskoneet loukkasivat sen jälkeen Suomen ilmatilaa myös 25. ja 28. elokuuta.